KINA ODGOVORILA NA GLASINE Nikad žešće upozorenje Americi, jedna stvar razbesnela Peking
Tanjug/Ap

- Kina i Kambodža su strateški kooperativni partneri koji imaju otvorenu, transparentnu, logičnu i legitimnu saradnju u različitim sektorima-  rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijen tokom brifinga u utorak.

Zajednički rad Pekinga i Pnom Pena bio je "dobar primer izgradnje novog tipa međunarodnih odnosa i zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo", dodao je on, kao i da "za razliku od Kine, koja ima samo jednu stranu bazu, u istočnoafričkoj državi Džibuti, SAD imaju više od 800 vojnih baza u inostranstvu".

Takođe je osudio Vašington zbog najvećeg budžeta za odbranu na svetu, zatim zbog neprekidnog učestvovanja u ratovima u inostranstvu, mešanja u unutrašnje stvari drugih naroda i slanje vojnih aviona i ratnih brodova "da savijaju mišiće na pragovima drugih zemalja".

- Ko podriva globalnu i regionalnu bezbednost i stabilnost i širi dezinformacije? Svako može to da pogodi - istakao je portparol.

Džao je novinare uputio i na komentare kambodžanske ambasade u SAD, koja je tvrdnje u izveštaju označila kao "neosnovane optužbe motivisane da negativno uobliče imidž Kambodže".

Pomorska baza Ream u Tajlandskom zalivu renovira se isključivo radi jačanja pomorskih kapaciteta Kambodže, saopštila je ambasada, dodajući da joj ustav zemlje zabranjuje da bude domaćin stranih vojnih objekata.

"Vašington post" je u ponedeljak objavio, pozivajući se na neimenovane zapadne zvaničnike, da Kina tajno radi na izgradnji objekata za svoju vojsku u pomorskoj bazi Ream u Kambodži. Ovaj projekat je viđen kao deo napora Pekinga da pojača svoje prisustvo u Indo-Pacifiku, koji Kina vidi kao svoju "pravednu i istorijsku sferu uticaja", rekli su izvori. Pomorska baza Ream nalazi se zapadno od Južnog kineskog mora, gde Peking ima preklapanja teritorijalnih zahteva sa nekoliko zemalja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading