TEŠKE REČI Vašington preti Pjongjangu
Foto: Printscreen/Youtube

„Svaka nuklearna proba bila bi potpuno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN. Usledio bi brz i snažan odgovor na takav test“, rekla je Šerman u Seulu, posle sastanka sa zamenikom ministra spoljnih poslova Južne Koreje Čo Hjun-dongom, prenosi AP.

Američka zvaničnica, koja boravi u Seulu zbog razgovora sa južnokorejskim i japanskim funkcionerima, kazala je i da se „nastavljaju pozivi Pjongjangu da prekine svoje destabilizujuće i provokativne aktivnosti i odabere put diplomatije“.

Šerman i Čo planiraju trilateralni sastanak sa zamenikom japanskog ministra spoljnih poslova Morijem Takeom u sredu, povodom severnokorejskog nuklearnog pitanja, a njeno putovanje u Aziju usledilo je nakon što je Severna Koreja ispalila u nedelju osam balističkih raketa kratkog dometa ka moru sa svoje istočne obale.
U ponedeljak su južnokorejske i američke snage ispalile osam projektila zemlja-zemlja u periodu od 10 minuta, kao odgovor na osam projektila koje je Pjongjang lansirao, prenela je agencija Jonhap
Američki i južnokorejski zvaničnici saopštili su ranije da je Severna Koreja na korak da izvrši još jednu probu na svom poligonu za nuklearna testiranja u severoistočnom gradu Punge-ri, što je poslednji put urađeno u septembru 2017, kada je Pjongjang tvrdio da je detonirana termonuklearna bomba namenjena za interkontinentalne balističke rakete.
Bajdenova administracija obećala je da će se zalagati za dodatne međunarodne sankcije ako Severna Koreja nastavi sa nuklearnim testiranjima, ali izgledi za nove kaznene mere su neizvesni pošto je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija podeljen zbog ruskog rata protiv Ukrajine, navodi AP.
Rusija i Kina stavile su veto na rezoluciju koju su predložile SAD, a kojom bi Severnoj Koreji bile uvedene dodatne sankcije zbog njenih prethodnih balističkih testova 25. maja.
Posle najnovijih severnokorejskih lansiranja, Sjedinjene Države su održale zajedničke raketne vežbe sa Japanom i Južnom Korejom, za koje su saopštile da imaju za cilj da pokažu njihovu borbenu gotovost, prenosi AP.

Komentari (0)

Loading