POLJACI NEMAJU PARA ZA OGREV Vlada  im rekla da sakupljaju grane u šumi
Foto: Pixabay/ha11ok

Poljska je usred nestašice uglja nakon zabrane uvoza iz Rusije.

– Uvek je moguće, uz saglasnost šumara, sakupljati grane za gorivo – rekao je u ponedeljak zamenik ministra klime i energetike Edvard Siarka.

Oni koji žele da sakupljaju drva moraju prvo da prođu obuku i dobiju dozvolu lokalne šumarske jedinice. U izveštaju se dalje pojašnjava da ljudi mogu da uzimaju samo grane koje već leže na zemlji i ne mogu da poseku drveće.

– Mogu se sakupljati samo grane. Istovremeno, sakupljene grane ne mogu biti deblje od sedam centimetara – rekao je službenik Uprave za šumarstvo Katovice Marek Mroz.

On je objasnio da grane treba odneti lokalnom šumaru, koji će izdati račun. Sakupljači će morati da plate između 178 i 765 dinara za približno 0,25 kubnih metara ogrevnog drveta.

Vlada poljskog premijera Mateuša Moravjeckog okrivila je rat u Ukrajini za vrtoglavi rast troškova energije. Kritičari, međutim, kažu da je sukob samo delimično kriv, tvrdeći da su troškovi porasli u poslednjih sedam godina. Inflacija u Poljskoj je poslednjih nedelja porasla na 14 odsto, a cene goriva dostigle su 204 dinara po litru.

Potražnja za sirovinama u Poljskoj daleko je premašila domaću proizvodnju otkako je uvedena zabrana ruskog uglja. Tokom vojnog sukoba u Ukrajini, Varšava je pozivala na potpuni embargo na rusku energiju. U martu je nacija EU rekla da će okončati sav uvoz ruske energije, uključujući naftu, gas i ugalj, do kraja 2022. Poljski uvoz drveta iz Rusije i Belorusije je potpuno stao na početku sukoba, a uvoz iz Ukrajine je opao za oko 75 odsto.

Sve najnovije informacije o specijalnoj operaciji ruske vojske u Ukrajini možete pronaći u našem BLOGU UŽIVO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading