FINSKA I ŠVEDSKA NA ČEKANJU Erdogan ne odustaje od zahteva, ulazak u NATO još neizvestan
EPA/VLADIMIR SMIRNOV

Turski predsednik Redžip Tajip Erdogan i generalni sekretar NATO-a, Jans Stoltenberg, razgovarali su telefonom danas. Erdogan je rekao da Ankara ne može da kaže "DA" članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana, koja je uTurskojzabranjena i smatra se terorističkom.

REČI KOJE NIKOGA NEĆE OSTAVITI RAVNODUŠNIM Makron ponovo govorio o Putinu

"Strahovanja Turske zbog zahteva za članstvo Švedske i Finske zasnovana su na pravednim i zakonitim osnovama. Obe države bi trebalo jasno da stave do znanja da prestaju da podržavaju terorizam, da su ukinule sankcije Turskoj, i da su spremne da pokažu solidarnost s Alijansom", izjavio je predsednik Turske, Redžip Tajip Erdogan.

ZELENSKI SE ODUŠEVLJENO OGLASIO "Rusija nije u stanju da ostvari nijedan strateški cilj"

Da podsetimo, Erdogan blokira ulazak Finske i Švedske u NATO uputivši oštre reči za te dve skandinavske zemlje rekavši da su one "leglo terorista". Danas se oglasio i zamenik poljskog ministra spoljnih poslova, Pavel Jablonski, koji je rekao da je rano da Finska i Švedska postanu članice Alijanse krajem juna. Ankara je poslala spisak zahteva i, prema rečima Erdogana, čim Finska i Švedska budu ispunile te uslove, Turska više neće blokirati njihov proces pridruživanja NATO paktu. Turski predsednik je takođe predložio da se mirovni pregovori ruskog predsednika, Vladimira Putina, i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog održe u Istanbulu.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading