NEMAČKA UDARILA NA DODIKA I ČOVIĆA Prozvali ih da su etnički nacionalistički političari koji će uništiti BIH
Foto: Printscreen/RTS

U predloženoj rezoluciji se, između ostalog navodi, da je Dejtonski sporazum ostavio BiH bez funkcionalnih državnih struktura i sačuvao etničke podele koje su se produbile kao rezultat rata umesto da budu prevaziđene. Rezultat je, kažu, ustav koji je delimično nedemokratski, podstiče klijentelizam i diskriminiše mnoge građane BiH.

Navode da BiH stoga ostaje zemlja sa ogromnim izazovima te da nacionalističke političke elite zemlje “u srpskoj, hrvatskoj i bošnjačkoj stranci”, pojačavaju i iskorišćavaju etničke razlike namerno za samobogaćenje i održavanje vlasti.

 Dok su reforme bile blokirane decenijama kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju i klijentelizam, pojedini politički lideri se sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje – kako bi odvratili pažnju od zastoja i društvene frustracije za koje su te političke snage same odgovorne – navode nemačke vladajuće stranke.

Posebno su istakli političke aktivnosti “etničkih nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsedništva i Dragana Čovića, predsednika stranke HDZ BiH“, navodeći da one “imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva”.

Ova politika je pretnja miru u jugoistočnoj Evropi. To je neprihvatljivo i zahteva odlučan, čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice – stoji, između ostalog, u veoma opširnom tekstu predloga.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Goran Bojanović

03.06.2022 08:56

Znaći na redu je socijalizam, sve do pune asimilacije.