SUKOB KINE I SAD Hoće li Tajvan biti tačka na kojoj će početi Treći svetski rat?!
Foto: Shutterstock

Ova najava podgrejala je uzavrele strasti o sve bližem mogućem sukobu velikih sila oko Tajvana, a po prvi put pomenuta je mogućnost direktnog sukoba dve nuklearne sile SAD i Kine. 

Da li bi sukob na Tajvanu označio početak rata SAD i Kine? Kolika je opasnost od izbijanja nuklearnog rata? Hoćeli Kina izvršiti vojnu invaziju na Tajvan i hoće li SAD braniti ovo ostvro? Da li to znači početak Trećeg svetskog rata?

Sagovornici portala Alo pokušali su da odgovore na ova pitanja i razjasne da li je svet na ivici Trećeg svetskog rata.

Profesor bezbednosti dr Miroslav Bjegović kaže da bi SAD najverovatnije podržali Tajvan upućivanjem naoružanja, ali isključuje mogućnost direktnog mešanja u eventualni sukob.

- SAD bi u slučaju oružanog sukoba između Kine i Tajvana sigurno podržali Tajvan u vidu upućivanja vojne pomoć prvenstveno naoružanja i opreme ali sigurno ne bi slali svoje ljudstvo i ne bi ulazili u oružani sukob sa Kinom. Upravo Bajdenova poseta Južnoj Koreji i Japanu treba da učvrsti njihove vojnobezbednosne odnose i posalje određenu poruku Kini za koju sam siguran da neće ratovati sa Tajvanom kako mozda neki priželjkuju - rekao je Bjegović.

Ekspert za međunarodne odnose Zoran Spasić kaže da ne isključuje mogućnost sukoba.

- Treba imati u vidu da Bela kuća često nastoji da ublaži ili "ispegla" izjave koje daje Bajden. Pritom, treba napomenuti da su SAD u više navrata zvanično potvrdile da poštuju teritorijalni integritet Kine. Postoje čak tri zvanična saopštenja Vašingtona u kojima se izričito navodi poštovanje jedne Kine. Ipak, ne isključujem mogućnost vojne intervencije, iako Peking nastoji da, pre svega, mirnim putem ostvari želju da se Tajvan vrati matici. Ukoliko se bilo koja strana vojska nađe umešana u pitanje Tajvana preći će se crvena linija i to će se smatrati mešanjem u unutrašnje stvari Kine - rekao je Spasić.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading