OPTUŽILI KINESKE AVIONE ZA UZNEMIRAVANJE Kanadska posada menjala putanju leta
Foto: EPA

Kanadski avioni bili su deo "Operacije NEON", u kojoj se vojni brodovi, avioni i osoblje angažuju da identifikuju sumnjivo izbegavanje sankcija na moru, uključujući transport goriva i drugih zaliha sa broda na brod, zabranjen rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Kina je navodno primenila sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ali se prošle nedelje pridružila Rusiji u stavljenju veta na predlog novih sankcija Severnoj Koreji koje predvode SAD zbog njenih sve većih raketnih testova.

Kako se navodi u saopštenju kanadskih oružanih snaga, u nekoliko navrata, od 26. aprila do 26. maja, avioni Vazduhoplovstva Narodne oslobodilačke vojske (PLAAF) približavali su se patrolnom avionu velikog dometa CP-140 Aurora Kraljevskih kanadskih vazduhoplovnih snaga (RCAF).

OPTUŽILI KINESKE AVIONE ZA UZNEMIRAVANJE Kanadska posada menjala putanju leta

Foto: EPA

 

"U ovim interakcijama, avioni PLAAF-a se nisu pridržavali međunarodnih normi vazdušne bezbednosti", kako se navodi u saopštenju kanadske vojske i dodaje da su takve interakcije neprofesionalne i ugrožavaju bezbednost osoblja RCAF-a, jer se kanadska posada osećala u tolikoj opasnosti da je morala brzo da promeni putanju leta kako bi izbegla potencijalni sudar sa avionom presretačem.





 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading