SRBI MOGU U OMILJENA LETOVALIŠTA Ove dve popularne destinacije su ukinule sve korona mere
EPA/ANDY RAIN

Dve zemlje, Italija i Turska, omiljene među srpskim turistima, nakon dugo vremena ukinule su sve kovid mere za ulazak, pa je sad putovanjeomogućeno svima koji to požele.

Za ulazak u Tursku od danas više nije potreban negativan PCR ili brzi test na korona virus preko svih graničnih prelaza, objavio je list Hurijet.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske uputilo je cirkularno pismo guvernerima 81 provincije u toj zemlji u kojem ih obaveštava o ukidanju obaveze posedovanja negativnih rezultata PCR ili brzog testa na korona virus za ulazak u zemlju preko svih graničnih prelaza – vazdušnih, kopnenih, železničkih i pomorskih.

Ranije su turisti bez potvrde o vakcinaciji ili potvrde o preležanom kovidu 19 za ulazak u Tursku morali da prilože negativan PCR test urađen najmanje 72 sata pre ulaska, ili antigen test ne stariji od 48 sati.

Turska je od 30. maja ukinula i obavezno nošenje maski, a to pravilo je ostalo na snazi samo u medicinskim ustanovama.

Italija od danas ukida pravila ulaska

Italijanske vlasti su u ponedeljak otkrile da će zemlja od 1. juna ukinuti sva svoja pravila ulaska.

Ovu vest je saopštilo italijansko Ministarstvo zdravlja. Ministarstvo je saopštilo da trenutni zahtev da se po dolasku u Italiju predoči COVID propusnica neće biti produžen kada istekne 31. maja, prenosi portal Šengen viza.

– Od 1. juna zaustavite zelenu kartu za ulazak u Italiju. Uredba ministra zdravlja kojom se za ulazak predviđa zeleni sertifikat u Italiju ističe 31. maja. Mera se neće produžavati, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako se navodi u saopštenju ministra, od 1. juna svi putnici, bez obzira na zemlju porekla, više neće morati da poseduju važeći sertifikat o vakcinaciji, oporavku ili testiranju prilikom dolaska u Italiju.

To znači da će, čim nova mera stupi na snagu, svima biti dozvoljen ulazak bez ograničenja.

Italija je jedna od zemalja EU koja je zadržala neka od najstrožih ograničenja zbog visoke stope zaraze koju je registrovala u ranim fazama pandemije.

Do sada su svi putnici morali da pokažu potvrdu o vakcinaciji koja dokazuje da je nosilac obavio primarnu vakcinaciju u poslednjih devet meseci ili primio dopunsku vakcinu. Italija je takođe prihvatila sertifikate o oporavku koji dokazuju da se nosilac oporavio od kovid infekcije u poslednjih devet meseci, kao i da je prihvatila rezultate testa na koronu.

Međutim, s obzirom da je letnja sezona putovanja pred vratima i da je većina drugih zemalja EU/EEA odustala od svojih pravila ulaska, Italija je odlučila da učini isto.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading