BAJDEN SE PREDOMISLIO, HIMARS IPAK IDE U UKRAJINU Može li Kijev garantovati da raketama neće napasti Rusiju
EPA Yuichi Yamazaki / POOL

Međutim, Bela kuća navodi da će Kijevu biti isporučena raketa dometa 70 km, a ne 300 i da će od administracije Volodimira Zelenskog biti tražene čvrste garancije da raketama neće biti napada teritoriju Ruske Federacije.

Za razliku od juče, kada su vojni analitičari i savetnici iz Kijeva kukali, osuđivali i molili Bajdena da razamisli i pošalje i rakete MLRS da preokrenu rat koji Ukrajina polako počinje da gubi na istoku zemlje, počeli su ponovo da bude nadu, da ipak nisu ostavljeni na cedilu i da će sa ovim raketama od 70 km biti isporučene i one čuvene ATACMS dometa 300 km koje HIMARS može isto da lansira, ali po jednu raketu u odnosu na starijeg brata MLRS M-270.

Ukrajina uživo, 98. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini - Alo.rs

Izgleda da je rođendan pokojnog američkog generala Dona A. Sterija koji je tovorac vazduđno-kopnene bitke i udara sa distance artiljerijom, a time i neformalni otac raketnog sistema MLRS bio taličan za Zelenskog.

Albaneze: Većinska vlada bez podrške drugih partija - Alo.rs

Naime, s ovom odlukom analiza koju je vojni komentator Boško Jovanović, rekao autoru ovih redova se pokazala tačnom da Amerika želi da rat Ukrajine i Rusije traje što duže, jer količina sredstava nije dovoljna da preokrene situaciju na terenu u korist Ukrajine.

Da li će Kijev zaista da da ispoštuje dogovor i da deklarativno sa raketama od 80 km ne napadne teritoriju Rusije, ostaje da se vidi u narednom periodu ili svest svesno ide ka totalnoj eskalaciji rata u regionu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading