MAKRON I ŠOLC POZVALI PUTINA Oslobodite borce iz Azovstalja
EPA/ KAY NIETFELD

Dvojica evropskih lidera su u zajedničkom pozivu, takođe, pozvala Putina da prihvati direktnu razmenu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, navedeno je u saopštenju, preneo je Rojters.

Makron i Šolc su, takođe, insistirali na hitnosti ukidanja ruske blokade luke Odese kako bi se omogućio ukrajinski izvoz žitarica, saopštila je Jelisejska palata.

Kako je ranije saopšteno, a prenele su agencije, Putin je obavestio sagovornike da je ruska strana otvorena za obnovu dijaloga sa Kijevom, preneo je Sputnjik.

Takođe ih je upozorio na to koliko je opasno dalje "pumpanje" Ukrajine oružjem sa Zapada. Kako je rekao, to vodi ka destabilizaciji situacije.

Sa sagovornicima je razgovarao i o specijalno vojnoj operaciji u Ukrajini istakavši da ruske snage striktno poštuju humanitarno pravo. Predsednik Rusije je objasnio Makronu i Šolcu kako se organizuje proces normalizacije života u Marijupolju i drugim oslobođenim gradovima Donbasa, saopštio je Kremlj.

Jedna od tema razgovora bilo je i pitanje prehrambene bezbednosti.

"Rusija je spremna da doprinese pronalaženju varijanti izvoza žita bez prepreka, uključujući i izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka", rekao je ruski lider.

On je objasnio francuskom predsedniku i nemačkom kancelaru realne teškoće u vezi sa isporukama hrane do kojih je došlo usled pogrešne politike Zapada.

 

Komentari (0)

Loading