PRIHVATAJU RUSKA PRAVILA? Sve više zemalja EU plaća gas u rubljama i krši sankcije prema Rusiji
Shuterstoock

Cela priča ide u pravcu da je sad i više nego jasno koliko su oprečne izjave iz Brisela o tome da li plaćanje ruskog gasa u rubljama predstavlja kršenje sankcija EU ili ne.

Zvanične evropske institucije više puta su upozorile da takvo ponašanje "nije prihvatljivo", ali više puta smo mogli da čujemo i zbunjujuće poruke. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je kompanije da se ne povinuju ruskim zahtevima da gas plaćaju u rubljama, jer se, kako je navela, kontinent bori za ujedinjen odgovor Moskvi, uz ocenu da je jedinstven evropski front već na testu.

Zelenski žestoko udario na članicu Evropske unije - Alo.rs

U preliminarnom pisanom pravnom uputstvu koje je privatno poslato zemljama, Komisija je upozorila da bi način plaćanja gasa „doveo do kršenja“ sankcija EU.

Međutim, u aprilu je objavljeno uputstvo Komisije kompanijama da sankcije EU - ne zabranjuju otvaranje računa kod Gasprombanke“. Ipak, sugeriše se da bi kupci mogli da zatraže od ruske strane da „ispune svoje ugovorne obaveze na isti način kao i pre usvajanja Uredbe“.

 
PRIHVATAJU RUSKA PRAVILA? Sve više zemalja EU plaća gas u rubljama i krši sankcije prema Rusiji

Foto: Youtube Printscreen/Gov.ua

 

 

I uprkos zahtevima za preciznijim informacijama, ažurirane pisane smernice Komisije kasnije u aprilu ne pominju da li će računi u rubljama prekršiti sankcije EU.

Vladimir Putin Zapadu saopštio loše vesti - Alo.rs

S druge strane, sedam evropskih država prihvatilo je nove uslove plaćanja ruskog gasa i otvorilo je dva računa u Gasprombanci, a 11 zemalja je obavestilo Gasprom da to ne prihvata.

Do sada su u tri zemlje EU prestale isporuke ruskog gasa zbog odbijanja njihovih energetskih kompanija da ispoštuju rusko pravilo. Gazprom je 27. aprila u dramatičnoj eskalaciji zatvorio slavine Poljskoj i Bugarskoj, posle pretnji da će prekinuti isporuke ako uplate ne budu izvršene u rubljama.

Sve o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading