NEIZVESNO Dogovor EU oko šestog paketa sankcija još uvek nije postignut
Foto: Printscreen/Youtube

Brisel i zemlje članice su u svakodnevnim kontaktima u cilju pronalaženja rešenja, a na stolu je i opcija uvođenja embarga na naftu koja se dovozi tankerima, dok bi mogli biti izuzeti kopneni naftovodi, na koje se Mađarska, ali i neke druge zemlje članice, najviše oslanja.

Otvoreno ostaje i pitanje snabdevanja Srbije naftom u slučaju uvođenja embarga EU na ruske tankere, jer se 80 procenata nafte u zemlju uvozi preko hrvatske luke i Jadranskog naftovoda Janaf.

Srbija i kompanije sa većinskim ruskim vlasništvom sa teritorije Srbije, do sada su bile izuzete iz sankcija EU koje se odnose na uvoz nafte i gasa iz Rusije.

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da su u okviru priprema za predstojeći specijalni samit EU, koji će 30. i 31. maja biti održan u Briselu, intenzivirani i razgovori o postizanju kompromisnog rešenja za realizaciju šestog paketa sankcija, uključcujući i embargo na naftu.

Ambasadori zemalja članica sastaće se 29. maja, dan pred samit u Briselu, sa ciljem da dođu do usagalšenog teksta zaključaka koje bi lideri trebalo da podrže na sastanku u ponedeljak i utorak.

Deo zvaničnika EU, na čelu sa predsednikom Evropskog saveta, Šarlom MIšelom, optimističan je u pogledu postizanja sporazuma oko šestog paketa sankcija čak i pre samita, dok predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, ocenjuje da ne bi trebalo ”podizati lažne nade”, odnosno da o sankcijama neće biti reči na samitu.

"Vreme nam ističe, sve države moraju da se potrude" - Alo.rs


Da o embargu na naftu neće razgovarati sa kolegama na samitu Lidera EU poručio je i premijer Mađarske, Viktor Orban.

Zvanična Budimpešta je svoj veto na potpuni embargo na naftu iz Rusije dopunila procenom da bi joj za prekid zavisnosti od ruske nafte trebalo između 15 i 18 milijardi evra iz fondova EU.

U EU i dalje razmatraju da li je moguće dodeliti takav novac Mađarskoj, posebno imajući u vidu situaciju da se Budimpešta već duže vreme nalazi pod evropskom ”lupom” zbog pitanja vladavine prava u zemlji, što je uslovljeno izdvajanjima iz EU fondova.

Džonson: Rusi u Donbasu napreduju sporo, ali ima napretka - Alo.rs

Kao druga mogucnost zaobilaženja mađarskog veta razmatra se ideja o uvođenju embarga na naftu koja iz Rusije u EU stiže brodovima, što bi izuzelo Mađarsku i manji broj zemalja koje se oslanjaju na snabdevanje kroz naftovode.

Ionako zamršenoj EU jednačini u ovom slučaju ulje na vatru je dodala savetnica ukrajinskog ministra energetike, Oleana Zerkal, koja je Budimpešti poručila da Ukrajina ima u rukama naftovod ”Družbu”, kojim se isporučuje ruska nafta do Mađarske, a kome se, prema njenim rečima nešto može dogoditi.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading