OGLASIO SE ERDOGAN O ULASKU ŠVEDSKE U NATO Reči predsednika Turske im se neće svideti
EPA

- Iako je očigledna vitalna uloga koju igramo u Alijansi i međunarodnim organizacijama čiji smo članovi, neki od naših saveznika i dalje govore o ukidanju sankcija. Ne možemo da stavimo po strani sankcije Švedske protiv nas - poručio je predsednik Erdogan.

On je ocenio da politika širenja NATO-a, u kojoj, kako je rekao, nisu zaštićeni fundamentalni aspekti bezbednosti, neće doprineti ni Turskoj, ni Alijansi.

Turska računa na to da će umesto beskorisnih izjava NATO preduzeti konkretne korake kako bi otklonio njenu zabrinutost u vezi sa mogućim stupanje Švedske i Finske u NATO, napomenuo je Erdogan.

- Nismo dobili od partnera iz NATO-a adekvatnu podršku u pitanjima borbe protiv terorizma. Ne možemo da zatvorimo oči na sankcije koje nam je Švedska uvela, nema objašnjenja za njih. Obzirom da je uloga koju igramo u NATO-u jasna, i dalje diskutujemo o ukidanju sankcija sa našim saveznicima - naglasio je tuski lider.

S tim u vezi, konstatovao je da Ankara nije dobila podršku koju je očekivala od svojih saveznika ni u zadovoljavanju svojih odbrambenih potreba, niti u svojoj 40. godišnjoj borbi protiv terorizma.

- Naša zemlja je više puta bila izložena otvorenim i prikrivenim sankcijama, pretnjama, pritiscima i ucenama - dodao je Erdogan.

NATO želi Švedsku i Finsku

Podsetimo, Šef Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez. NATO očekuje da te zemlje donesu samostalne odluke o stupanju u Alijansu u narednim mesecima i nedeljama, izjavila je stalna predstavnica SAD pri NATO-u DŽulijan Smit. Ona je dodala da SAD pozdravljaju pristupanje tih zemalja Alijansi.

Erdoganovo "Ne" planovima Zapada

Turska je pratila proces u vezi s planovima o priključivanju Finske i Švedske NATO-u, i od samog početka na to nije posmatrala pozitivno.

- Pratimo taj proces, ali nemamo pozitivno mišljenje o tome, jer bi to bila greška u vezi sa Grčkom. Znate kako se Grčka ponaša u Alijansi prema Turskoj. Drugu grešku Turska ne želi da pravi. Skandinavske zemlje su rasadnik terorizma, imaju običaj da se 'gostoljubivo odnose' prema teroristima, da ih puštaju u parlament. Zbog toga za sada ne možemo pozitivno da gledamo na to - rekao je Erdogan novinarima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading