CENA NAFTE PONOVO SKOČILA Potražnja mnogo veća od ponude, trend rasta ne prestaje
Foto: Shutterstock

Cene nafte su porasle danas nastavljajući prošlonedeljni blagi uspon, podstaknute snažnom tražnjom za gorivom u SAD, oskudnom ponudom i slabljenjem dolara.

Evropska nafta Brent ojačala je za 72 centa na 113,27 dolara po barelu na azijskom trgovanju do 4:08 časova po srednjoevropskom vremenu, a cena američke nafte WTI je porasla za 53 centa ili 0,48 posto, na 110,81 dolara za barel.

Na trend rasta uticala je jaka američka potražnja za gorivom uoči glavne sezone putovanja koja tradicionalno počinje za vikend na Dan sećanja krajem maja i završava se na Praznik rada u septembru.

Analitičari kažu da, uprkos strahovanju da će rast cena goriva potencijalno smanjiti potražnju, podaci kompanija TomTom i Gugl ukazuju na povećanje mobilnosti poslednjih nedelja i na sve veći broj ljudi na putevima.

Slabljenje američkog dolara koji naftu čini jeftinijom za kupce koji poseduju druge valute takođe je doprinelo povećanju potražnje.

Rast cena "crnog zlata" je, s druge strane, ograničila zabrinutost vezana za napore Kine da merama lokdauna uguši kovid, mada je najavljeno da bi Šangaj posle skoro dvomesečnog karantina trebalo ponovo da se otvori 1. juna.

Zatvaranja u Kini, najvećem svetskom uvozniku nafte, ugrozila su industrijsku proizvodnju i građevinarstvo, zbog čega je vlada minulog petka donela set mera za podsticanje ekonomije, među kojima je i veće smanjenje kamate na hipoteke nego što se očekivalo.

Analitičari banke AZN kažu da su korona mere ograničenja privremeno ukočile kinesku potražnju za energentima i predviđaju da će usvojeni set podsticaja doprineti rastu industrijske proizvodnje u drugoj najsnažnijoj globalnoj ekonomiji.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading