KINESKI TIGAR UPOZORAVA VAŠINGTON Amerika igra na ivici žileta ...
Tanjug/Ap

Prema rečima Janga Jiečija, Vašington je tokom određenog vremenskog perioda napravio nekoliko "pogrešnih akcija i izjava" da bi se umešao u unutrašnje stvari Kine i naneo štetu interesima Pekinga.

"Kina će preduzeti odlučnu akciju da zaštiti svoj suverenitet i bezbednosne interese, a mi ćemo svoje reči pretvoriti u stvarnost", rekao je političar.

On je istakao da je pitanje Tajvana najvažnije, osetljivo i ključno u odnosima Kine i SAD. Jieči je naglasio da ako SAD insistiraju da igraju na "tajvansku kartu" i nastave "pogrešnim putem", to će neizbežno dovesti do "opasne situacije".

"Pozivamo Sjedinjene Države da jasno razumeju situaciju, da se striktno pridržavaju svojih obaveza i da se pridržavaju principa Jedne Kine i tri zajednička kinesko-američka saopštenja", zaključio je on, prenela je RIA.

Zvanični odnosi između centralne vlade NR Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. godine, nakon što su se snage Kuomintanga predvođene Čang Kaj Šekom, poražene u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, preselile na Tajvan. Poslovni i neformalni kontakti između ostrva i Kine nastavljeni su kasnih 1980-ih. Od ranih 1990-ih, stranke su počele da kontaktiraju preko nevladinih organizacija - Pekinške asocijacije za razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i Tajpejske fondacije za međusobnu razmenu.

Sve najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati u našem BLOGU UŽIVO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading