Talibani UKINULI komisiju za LJUDSKA PRAVA: Odeljenje nije bilo aktivno i produktivno, samim tim je NEPOTREBNO

K.Ć. Vesti 18.05.2022 09:17 0

Talibani su odlučili da avganistanska komisija za ljudska prava nije baš neophodna i odlučili su da raspuste odeljenje

Talibani UKINULI komisiju za LJUDSKA PRAVA: Odeljenje nije bilo aktivno i produktivno, samim tim je NEPOTREBNO

Tanjug/Ap

Ovaj potez je deo finansijske krize talibanskih vlasti koje su takođe raspustile dodatna tri ključna odeljenja.

Zemlja se suočava sa budžetskim deficitom od 44 milijarde Avganistanaca (711 miliona AU), prema vlastima koje su objavile svoj prvi nacionalni budžet od kada su prestigle zemlju u avgustu.

Komisija za ljudska prava bila je ključna funkcija koju je postavila prethodna vlada koju podržavaju SAD, međutim, talibani su je smatrali „nepotrebnom“, piše The Guardian .

Inamullah Samangani, zamenik portparola talibanske vlade, rekao je Rojtersu : "Pošto se ova odeljenja nisu smatrala neophodnim i nisu bila uključena u budžet, raspuštena su.

Dodatna odeljenja koja su raspuštena uključuju Visoki savet za nacionalno primirje(HCNR), Savet za nacionalnu bezbednost i Komisiju za nadzor nad sprovođenjem avganistanskog ustava.

Nakon preuzimanja zemlje, talibani su obećali umereniji pristup vlasti, međutim, najnoviji potez ukazuje na suprotno. Samangani je za Rojters rekao da su nedavna smanjenja budžeta zasnovana na "objektivnim činjenicama" da odeljenja koja su raspuštena nisu bila aktivna ili produktivna.

Međutim, dodao je da bi u budućnosti mogla da budu vraćena.

Talibani su bili oštri vladari Avganistana između 1996. i 2001. godine, zabranjujući ženama obrazovanje i rad.

Uprkos zahtevima za modernijom vladom, oni tek treba da dozvole starijim devojčicama da ponovo počnu školovanje i uveli su mandat za žene i devojčice da nose hidžabe i da ih muški rođaci prate na javnim mestima. Talibani su saopštili da bi se njihov otac ili najbliži muški rođak suočio sa potencijalnim zatvorom, ako bi žena prekršila ova pravila.

Talibani su povratili kontrolu nad Avganistanom nakon što je predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden najavio da će iz te zemlje povući sve trupe. Oružane snage Sjedinjenih Država završile su svoje povlačenje 30. avgusta prošle godine, a bivši avganistanski predsednik Ašraf Gani pobegao je iz zemlje ubrzo nakon toga. 

On je poručio građanima zemlje: "Ako se ne obuzda, nebrojeni patrioti bi bili ubijeni, a grad Kabul bi bio razoren, što bi rezultiralo velikom humanitarnom katastrofom u gradu od šest miliona stanovnika.Talibani su jasno stavili do znanja da su spremni da izvrše krvavi napad na ceo Kabul i narod Kabula kako bi me zbacili. Da bih sprečio poplavu krvoprolića, odlučio sam da odem.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading