ITALIJANI KLEKLI PRED RUSIJOM Nakon tvrdnji da se to neće desiti ipak su uradili nezamislivo
Profimedia

Ovim su se ovim direktno povinovali zahtevima Moskve. Isprva nije bilo jasno ide li ovaj potez suprotno svrsi sankcija Europske Unije.

Iz Enija su poručili da ovaj potez "nije nekompatibilan" s EU sankcijama. U pomno konstruisanoj poruci, rekli su da je ovo "potez predostrožnosti" jer "rokovi za plaćanje ističu u idućih nekoliko dana", kako prenosi Insider Paper. 

Moskva je insistirala na tome da klijenti iz "neprijateljskih zemalja", što uključuje članice Evropske unije, plaćaju gas u rubljama, kako bi pokušala da zaobiđe financijske sankcije zapadnih zemalja.

Evropska komisija upozorava

S druge strane, Evropska komisija je objavila da otvaranje računa u rubljama, kako bi se podmirili dugovi ruskim bankama, označava kršenje uslova EU sankcija prema Rusiji, kako prenosi BBC.

Članice Evropske unije su zatražile pojašnjenje od Komisije o tome kako da nastave kupovati ruske energente, budući da je Moskva zapretila da će zaustaviti isporuku svima koji ne plaćaju u rubljima. 

Kompanije mogu da nastave da kupuju ruske energente i istovremeno poštuju uslove EU sankcija tako što će koristiti valutu dogovorenu u postojećim ugovorima (većina ugovora Evropske unije koristi evre ili dolare) i da proglase transakciju dovršenom kada bude isplaćena a ne kada se konvertovana u rublje.

Sve najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati u našem BLOGU UŽIVO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading