BAJDEN GUBI BITKU Američki predsednik uhvaćen u lažima o bolnoj temi
EPA/ Samuel Corum

U međuvremenu, cena robe široke potrošnje u SAD, uključujući benzin, nastavlja da raste, navodi se u članku.

Kako podseća publikacija, Bajden se 19. jula 2021. u svom govoru u Beloj kući dotakao teme inflacije i rekao da značajno poskupljenje koje je nastalo na pozadini ekonomskog oporavka neće dugo trajati.

- Takođe znamo da se naša ekonomija brzo oporavlja, da vidimo neka povećanja cena - rekao je tada američki lider. - Neki ljudi su izrazili zabrinutost da bi to mogao biti znak održive inflacije. Ali, mi ne mislimo tako. Prema mišljenju naših stručnjaka, a na osnovu dostupnih podataka, očekuje se da će poskupljenja koja vidimo uglavnom biti privremena.

 

 

U junu i julu 2021. godine, kada je američka ekonomija izašla iz oštrih ograničenja uvedenih zbog pandemije virusa korona, stopa inflacije u SAD iznosila je 5,4% na godišnjem nivou. Junsku inflaciju pratio je najveći rast cena u poslednjih 13 godina. Tada se pričalo da je inflacija dostigla vrhunac.

Međutim, 300 dana nakon Bajdenovih reči, cene nastavljaju da rastu, a godišnja stopa inflacije je sada čak i viša nego prošlog leta. Tako je u aprilu inflacija dostigla skoro rekordnih 8,3%, nivo koji nije viđen u poslednjih 40 godina.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading