NAJMOĆNIJE ZEMLJE SVETA TRAŽILE SAMO JEDNO OD KINE Hitno se oglasila Moskva, uputili im ZABRINJAVAJUĆE upozorenje
Huang Jingwen/Xinhua via AP

Peking treba da podrži suverenitet i nezavisnost Ukrajine, a ne da "pomaže Rusiji u njenom agresorskom ratu", navodi se u zajedničkim zaključcima G7, prenosi AP.

Ove zemlje pozivaju Kinu i da, kako tvrde, prestane da manipuliše informacijama i dezinformacijama, i da "preduzima druge aktivnosti da bi dala legitimitet ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine".

"Nikada nećemo priznati granice koje je Rusija pokušala da promeni vojnom agresijom", saopštile su članice G7, prenosi američka agencija.

Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Američke Države, ponovile su svoj stav da teritorije koje su zauzele ruske snage treba da budu vraćene Ukrajini i pozvale Kinu da poštuje međunardno i nacionalno pravo.

Članice G7 ističu značaj mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza i podržavaju učešće Tajvana na Svetskoj zdravstvenoj skupštini i tehničkim sastancima SZO, te izražavaju duboku zabrinutost u vezi sa poštovanjem ljudskih prava u Kini, posebno u Sinđangu i na Tibetu, navodi se u saopštenju

Medvedev: Ovaj poziv predstavlje mešanje u politiku Kine

Odluke G7 predstavljaju mešanje u unutrašnje stvari Kine i nastavak tajnog rata protiv Rusije, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Države G7 pozivaju Kinu da ne pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija, da ne opravda svoje postupke i da ne pruži Rusiji vojnu pomoć. Ovo je nastavak direktne intervencije u unutrašnje stvari Kine i nagoveštaj da oni mogu da kazne Kinu ako se nešto dogodi", napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Boris

16.05.2022 01:35

Koliko je meni poznato SBUN nije izglasao nikakve sank cvije protiv Rusije