U HOLANDIJI ZAMRZNUTA RUSKA I BELORUSKA SREDSTVA Ukupna vrednost se procenjuje na 640 miliona evra
epa/PHIL NIJHUIS

Vlasti Holandije zamrznule su ruska i beloruska sredstva ukupne vrednosti 640 miliona evra, naveo je u izveštaju Štef Blok, koordinator za poštovanje i praćenje sprovođenja sankcija Rusiji.

- Zamrznuta su sredstva u vrednosti od 640 miliona evra - navodi se u dokumentu.

Osim toga, blokirane su transakcije vredne 425 miliona evra, a šest aviona i 24 broda ne mogu biti vraćeni vlasnicima, jer su pod sankcijama.

Prema tekstu dokumenta, carinska služba proverila je još 34.000 kontejnera, 77.500 deklaracija za izvoz i 11.300 deklaracija za uvoz robe, preneo je TASS.

Blok, koji je bio ministar spoljnih poslova Holandije od 2018. do 2021. godine, imenovan je za koordinatora početkom aprila, na period od šest sedmica.

Njegov glavni zadatak bio je da koordiniše postupke relevantnih ministarstava i odeljenja radi efikasnog poštovanja sankcija koje je EU uvela Ruskoj Federaciji.

- Hiljade kontejnera zaustavljeno je u luci u Roterdamu. Luksuzne jahte su češće nalažene na Azurnoj obali nego na Zojderskom jezeru, ali tamo se prave. Što se tiče tržišta nekretnina, nisu od velikog interesa za lica pod sankcijama - izjavio je Blok.

Komentari (0)

Loading