MI NE ŽELIMO DA SE BORIMO PROTIV RUSIJE Borelj brani odluku o izvozu naoružanja Ukrajini
EPA

Borelj je, u intervjuu za "Frankfurter Algemajne cajtung", naglasio da ne razume da se protive isporukama naoružanja uz argument da bi to produžilo rat. "Pitam te ljude da li vam je važno kako će se završiti rat? Treba li Ukrajinci da kleče pred Rusima?", upitao je on.

Borelj je najavio da će EU nastaviti da isporučuje oružje Ukrajini, i da će nastojati da slabi rusku ekonomiju i poveća međunarodnu izolaciju Moskve. „Ali mi ne želimo da se borimo protiv Rusije“, podvukao je on.

SRAMNO POREĐENJE POLJSKOG PREDSEDNIKA "Na nama je da odlučimo gde ćemo da zaustavimo Rusiju"

Borelj je istakao da se rat završava pregovorima. „Treba doći za pregovarački sto iz pozicije sile, i sada je bitno da Ukrajince dovedemo u tu poziciju“, objasnio je on.

Borelj je, takođe, poručio da EU ne može da bude posrednik u pregovorima između Rusije i Ukrajine. On je ocenio da Rusi to ne bi prihvatili, kao što Brisel ne bi prihvatio Rusiju kao posrednika. Kina, dodao je, isto ne odgovara, jer, kako tvrdi, naginje prema Rusiji.

Borelj je ocenio da Turska radi veoma dobar posao i da ima dobre odnose sa obe strane.

Najbolje bi bile UN“, istakao je Borelj dodajući da Ukrajina, Rusija i posrednik treba da odredjuju ishod pregovora. Borelj nije želeo da komentariše mogući ishod pregovora, i rekao da to zavisi od toga koliko je koja strana jaka.

RAT NE PRESTAJE Oglasio se gradonačelnik Slavjanska sa novim informacijama

Upitan za moguće uvodjenje embarga na uvoz ruskog gasa, Borelj je kazao da je gas strateški proizvod, i da nije samo izvor energije, već i sirovina za pretrohemijsku industriju, gde je nezamenljiv. Ukazao je da je važno da se nađu novi dobavljači.

Tako je kazao da je nedostatak terminala za prijem tečnog prirodnog gasa greška koju treba prepoznati i ispraviti.

Komentari (0)

Loading