ŠESTI TALAS ZATVORSKOG MASAKRA U EKVADORU Smrtonosna pobuna u zatvoru između rivalskih narko-bandi, broj mrtvih je najmanje 43
EPA Jose Jacome

Zatvorski masakr u Ekvadoru: Poginule 43 osobe, unakažena tela razbacana po dvorištu
Ovo je šesti smrtonosni zatvorski masakr u Ekvadoru od početka 2021. godine, čime je broj mrtvih porastao na skoro 400

Strahuje se da su desetine zatvorenika ubijeni  u Ekvadoru nakon što je izbila smrtonosna pobuna u zatvoru između rivalskih narko-bandi, u najnovijoj krvavoj epizodi talasa nasilja koji je zahvatio zatvore u zemlji.

Potvrđeno je da su čak 43 zatvorenika ubijena u ponedeljak, kada je više od 200 policijskih komandosa ponovo preuzelo kontrolu nad maksimalno obezbeđenim krilom zatvora Santo Domingo de los Cačilas (oko dva sata vožnje od glavnog grada Kita) ali će broj mrtvih verovatno rasti.

Ministar unutrašnjih poslova Patrisio Kariljo rekao je novinarima da je većina žrtava "pogubljena oštrim oružjem".

To je šesti smrtonosni zatvorski masakr u Ekvadoru od početka 2021. godine, čime je broj mrtvih porastao na skoro 400, pošto je nasilje naraslo na nivoe bez presedana podstaknuto rivalstvom između bandi za krijumčarenje droge.

Više od 300 zatvorenika poklano je u zatvorima u zemlji prošle godine, uključujući jedan masakr u zatvoru Litoral u Gvajakilu u kojem je život izgubilo 119 zatvorenika.

Jezive slike na društvenim mrežama prikazuju unakažena tela razbacana u dvorištu zatvora.

U međuvremenu, lokalna televizija je emitovala slike koje su postale previše poznate ekvadorskim gledaocima, prikazujući desetine rođaka, uglavnom žena, koji su se okupili ispred zatvora očajnički tražeći vesti o svojim najmilijima.

- Bilo je zaista mnogo okrutnosti - rekao je novinarima šef ekvadorske policije Fausto Salinas, dodajući da su u zatvoru pronađene ručne bombe, mitraljezi, revolveri i municija.

Ranije u ponedeljak, on je za lokalnu televiziju rekao da je neposredni okidač za nasilje premeštaj vođe bande iz drugog zatvora.

- Prisustvo ove osobe izazvalo je sukob i nasilje - rekao je on, kritikujući pravosudne organe koji su naredili transfer. Ovaj najnoviji masakr je prvi nasilni incident velikih razmera u zatvoru Santo Domingo ove godine.

U februaru 2021. godine, u istom zatvoru ubijeno je 33 zatvorenika, od kojih su mnogi obezglavljeni i raskomadani, u sklopu istovremenog napada koji su koordinirale kriminalne grupe u različitim zatvorima, u kojem je ukupno 78 mrtvih širom zemlje.

Analitičari kažu da je porast nasilja u zatvoru počeo kada su lokalne kriminalne bande počele da se takmiče u saradnji sa rivalskim meksičkim narkokartelima Sinaloa i Halisko Nove generacije.

Ekvador – koji se nalazi između Kolumbije i Perua, dve najveće svetske zemlje koje proizvode kokain – je strateška ruta za krijumčarenje zbog svoje duge pacifičke obale i velike brodske i ribarske flote.

U prva četiri meseca ove godine, ekvadorske vlasti zaplenile su 85 tona kokaina, dvostruko više od količine zaplenjene prethodne godine.

 

 

Predsednik Ekvadora Giljermo Laso, koji je boravio u zvaničnoj poseti Izraelu, izrazio je saučešće porodicama žrtava i rekao: „Ovo je nesrećni rezultat nasilja bandi“, u tvitu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading