EU UBLAŽAVA SANKCIJE NA RUSKU NAFTU? Dozvola brodovima da izvoze crno zlato trećim zemljama, Rusi kažu - već imamo nove kupce
Tanjug

Prema navodima izvora, Grčka je bila među zemljama koje se zalažu za isključivanje ove odredbe iz paketa sankcija.

Evropska unija, takođe, namerava da zabrani evropskim kompanijama da osiguravaju brodove koji prevoze rusku naftu.

Sagovornici Blumberga su naveli da će ta odredba ostati u šestom paketu sankcija bez obzira na nesaglasnost pojedinih članica.

Stalni predstavnici zemalja EU razmatrali su predloge Evropske komisije o šestom paketu sankcija Rusiji 4. i 5. maja, ali nisu postigli konsenzus.

Evropska komisija je predložila da se za tri meseca odloži uvođenje zabrane transporta ruske nafte i da se najugroženijim zemljama pruži pomoć iz evropskog budžeta za razvoj naftne infrastrukture kako bi im se omogućilo da nađu zamenu za rusku naftu.

Mediji su preneli da bi dodatna odlaganja, pored Mađarske i Slovačke, mogle da traže i Češka, Bugarska i druge članice EU.

Rusija je već počela da prodaje naftu većem broju novih kupaca, a raste i obim isporuka ruske nafte prema nekoliko destinacija, između ostalog i ka državama Azijsko-pacifičkog regiona, izjavio je danas novinarima potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

-Nema sumnje, ruske naftne kompanije u novoj situaciji traže nove destinacije i grade nove logističke lance. Naravno, vidimo da ima novih kupaca, a takođe se povećava obim isporuka ka raznim pravcima, uključujući i Azijsko-pacifički region, rekao je Novak, prenosi TASS.

Rusija, prema njegovim rečima, takođe razmatra niz novih infrastrukturnih projekata za diverzifikaciju isporuka nafte.

Proširenje naftovoda do Kine (naftovod Istočni Sibir-Tihi okean) jedna je od opcija, kao i izgradnja novih lučkih kapaciteta, kaže Novak i dodaje da je formirana radna grupa za razmatranje ovih pitanja.

Prvi zamenik ministra Pavel Sorokin ranije je saopštio da je rusko Ministarstvo energetike već počelo sa sastavljanjem liste perspektivnih naftnih i gasnih infrastrukturni objekata koji se mogu izgraditi radi diverzifikacije isporuka.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin naložio da se ubrza realizacija infrastrukturnih projekata (železnica, gasovodi i luke) za izvoz energenata na južna i istočna tržišta, poručivši da je važno da se s ruskim kompanijama pripremi plan za proširenje izvozne infrastrukture u zemlje Afrike, Latinske Amerike, Azijsko-pacifičkog regiona i razmotri izgradnja novih naftovoda i gasovoda sa polja u zapadnom i istčnom Sibiru, podseća TASS.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading