MILANOVIĆ ZATRAŽIO HITAN SASTANAK SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST Opsatanak Hrvata je doveden u pitanje
Foto: TV N1 printscreen

Milanović je u dopisu ukazao da će „postojeći Izborni zakon BiH onemogućiti Hrvatima legitiman izbor svojih predstavnika u tela vlasti“.

- Nacionalni je interes i obaveza Hrvatske, i prema Ustavu i kao potpisnice Dejtonskog sporazuma, zaštita prava Hrvata u BiH koji su ujedno i hrvatski državljani, a time i državljani EU - naveo je Milanović.

On je naveo da je hrvatski nacionalni interes i očuvanje stabilne BiH, a oduzimanje prava Hrvatima u BiH da sami biraju svoje predstavnike u tela vlasti nedvosmisleno je pretnja političkoj stabilnosti BiH.

- Hrvatski partneri iz EU i NATO nisu učili skoro ništa kako bi se promenio Izborni zakon i osiguralo pravo Hrvatima u BiH da sami biraju svoje predstavnike - naveo je Milanović i dodao da su neki od predstavnika međunarodne zajednice sistematski nastupali sa suprotnih pozicija i osporavali ustavna prava Hrvata u BiH.

Ukoliko hrvatski partneri ne žele ili ne mogu da izvrše uticaj na predstavnike Bošnjaka da prihvate promene Izbornog zakona, ističe Milanović, onda Hrvatska mora insistirati da visoki predstavnik nametne rešenja koja će Hrvatima u BiH garantovati pravo da sami biraju svoje predstavnike.

- Naši partneri nas svojim nerazumevanjem i dvostrukim kriterijumima partnerstva dovode u situaciju da ćemo morati da preduzmemo snažnije mere u cilju zaštite hrvatskih nacionalnih interesa budući da dosadašnji diplomatski napori nisu doneli nikakav rezultat - naveo je Milanović.

On ističe da je hrvatski interes i neophodnost da se ubrza put BiH prema članstvu u EU, pogotovo ukoliko će Unija zbog novonastale situacije u Evropi ubrzanim postupkom osigurati status kandidata za Ukrajinu.

- Hrvatska ne može da prihvati ubrzano davanje statusa kandidata Ukrajini ukoliko se isti status ne da i BiH što bi svakako stabilizovalo ne samo situaciju u toj državi, nego i u celoj jugoistočnoj Evropi što je, nadam se, svima u cilju - naveo je Milanović.

Komentari (0)

Loading