TOTALNI HAOS U EVROPSKOJ UNIJI Tri države traže izuzeće, a jedna trogodišnji period adaptacije
Shutterstock/Martin Capek

Slovačka, koja se u velikoj meri oslanja na ruske isporuke sirove nafte, podržava sankcije EU, rekao je Sulik, ali i dalje traži izuzeće koje bi joj dalo vremena da obezbedi snabdevanje naftom od alternativnih dobavljača, prenosi Rojters.

Predloženi embargo Evropske komisije uključuje postepeno okončanje snabdevanja ruskom sirovom naftom u roku od šest meseci i naftnim derivatima do kraja 2022.

POLJSKA UDARA NA PUTINA "Samo brutalna sila može da zaustavi Rusiju!"

Bugarska će tražiti izuzeće ukoliko se Evropska unija dogovori o izuzimanju nekih zemalja članica od bilo kakvog embarga na rusku naftu, izjavio je danas zamenik bugarskog premijera Asen Vasilev.

„Bugarska, tehnološki, može bez ruske nafte, ali to bi značajno podiglo cene goriva. Dakle, ako Evropska komisija razmatra izuzeća, mi bismo želeli da iskoristimo takvu mogućnost“, rekao je Vasilev u intervjuu za jedan finansijski list, javlja Rojters.

Češka će tražiti period izuzeća od predloženog embarga Evropske unije na rusku naftu i tako dobiti vreme da poveća kapacitete naftovoda, najavio je danas premijer te zemlje Petr Fijala.

"Pokušavamo da dobijemo odlaganje za dve, možda tri godine", rekao je Fijala, a prenosi Rojters.

CRNE VESTI O CRNOM ZLATU Amerika ostaje bez rezervi nafte, katastrofalne posledice oseća ceo svet

On je naglasio da je Češka spremna da podrži odluku o uvođenju sankcija Rusiji, koje uključuju naftu, s obrzirom na to da će, kako je naveo, postojati određeni period odlaganja dok se ne povećaju kapaciteti naftovoda, koji mogu da isporučuju naftu Češkoj.

Zamenik bugarskog premijera Asen Vasilev najavio je ranije danas da će Sofija tražiti izuzeće od predloženog embarga EU na rusku naftu.

Mađarska i Slovačka su još ranije tražile da budu izuzete iz predloženog embarga.

Embargo koji je EU predložila znači postepeno okončanje snabdevanja ruskom sirovom naftom u roku od šest meseci i naftnim derivatima do kraja 2022.

PET PUTA NIJE USPELO, ALI SAD SIGURNO HOĆE Liderka EU pozvala na zabranu uvoza ruske nafte u 6. paketu sankcija

Mađarska ne može da podži predloženi embargo Evropske unije na uvoz sirove nafte iz Rusije jer bi to razorilo njenu energetsku bezbednost, poručio je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

„Briselski paket sankcija predviđa zabranu isporuka nafte iz Rusije u Evropu u prilično kratkom roku, u slučaju Mađarske do kraja sledeće godine“, rekao je Sijarto u video poruci objavljenoj na Fejsbuku, prenosi Rojters.

On je naglasio da Budimpešta ne može da podrži predložene mere EU u sadašnjem obliku.

"Mađarska bi na ove mere mogla da pristane samo ukoliko bi uvoz sirove nafte iz Rusije preko naftovoda bio izuzet iz sankcija", rekao je Sijarto.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading