OPASNE PORUKE IZ SARAJEVA PRETE REGIONU Izetbegović poziva na rat i rušenje, EU i NATO ćute kao zaliveni
Alo

Bakir Izetbegović, lider SDA i zamenik predsedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, otvoreno je pozvao na rušenje Dejtona, novi rat i ukidanje Republike Srpske! Izetbegović je izjavio da u BiH živi 60 odsto Bošnjaka, koji imaju pravo da sami vladaju svojom državom i koji nikako ne mogu biti "svedeni na trećinu vlasti".

Bakir je tako direktno pozvao na rušenje Dejtonskog sporazuma i nove krvave sukobe. Na ove ozbiljne pretnje, međutim, niko od zvaničnika EU i NATO pakta nije reagovao! Ćute svi oni, svi koji su uveli sankcije Miloradu Dodiku i pojačali vojno prisustvo u BiH zbog "opasne retorike" rukovodstva Republike Srpske, a ta "retorika" jeste zalaganje za očuvanje Dejtona!?!

Zaustavite ludilo!

- Očekujem da će Kristijan Šmit oštro reagovati i uvesti sankcije Izetbegoviću, da će se sastati Savet za sprovođenje mira i da će zaustaviti ludilo pre nego bude kasno - rekao je Aleksandar Vulin, ministar policije. 

Izetbegović je najnoviju pretnju Srbima, ali i Hrvatima u BiH, uputio komentarišući pregovore o izmeni Izbornog zakona.

- SNSD (stranka Milorada Dodika, prim. aut.) i HDZ (Hrvatska demokratska zajednica) nemaju pravo redukovati 60 posto probosanskih snaga u jednu trećinu vlasti! Biće izbora i pobediće snage koje žele dobro i mir u ovoj zemlji. Zovem naše susede da budu skupa s nama u tome, da gradimo zemlju iz koje mladi neće morati odlaziti - kazao je Izetbegović, čime je jasno aludirao na to da mu više nije prihvatljiv Dejtonski sporazum, prema kojem je BiH federacija dva entiteta i tri konstitutivna naroda, u kojoj je zabranjeno preglasavanje bilo kog naroda.

Ipak, svi na zapadu ćute na ovu direktnu pretnju ratom i poziv na rušenje Dejtonskog poretka u BiH. Niko ni reč da kaže protiv Izetbegovića, a srpskog lidera Milorada Dodika stavili su na crnu listu i SAD i Britanija, i to samo zato što on insistira na pravima Republike Srpske, pravima koja su zagarantovana Dejtonom.

Skloniće ga narod ili moćnici

- Ovakvo stanje u BiH trajaće sve dok Izetbetović ne ode sa političke scene, voljom bošnjačkog naroda na izborima ili voljom njegovih zaštitnika - rekao je Anđelko Kozomara, politički analitičar. 

Ministar policije Aleksandar Vulin, reagujući na opasnu retoriku Sarajeva, kaže da je Izetbetović i ranije nastojao da sruši Dejtonski sporazum, ali da je ovo do sada najozbiljnija pretnja.

OPASNE PORUKE IZ SARAJEVA PRETE REGIONU Izetbegović poziva na rat i rušenje, EU i NATO ćute kao zaliveni

Foto: MUP Srbije

 

- Izetbegović je bez sumnje najveći neprijatelj Dejtonskog sporazuma. On je direktno najavio rušenje BiH i destabilizaciju čitavog regiona! Građanski rat u BiH počeo je, da vas podsetim, nasilnim uvođenjem principa nadglasavanja i porukom Srbima da će u zemlji u kojoj su rođeni zauvek biti manjina, obična raja bez prava da odlučuje o sebi... Ponavljati iste postupke, a očekivati različite posledice jedna je od definicija ludila. Očekujem da će Kristijan Šmit sada oštro reagovati i uvesti sankcije Izetbegoviću, očekujem da će se sastati Savet za sprovođenje mira i da će zaustaviti ludilo pre nego bude kasno - kaže Vulin.

Faktor nestabilnosti Politički analitičar Anđelko Kozomara ocenjuje da je svima već odavno postalo jasno da je Bakir Izetbegović najveći faktor nestabilnosti u BiH i glavni kočničar svih dogovora dva entiteta i tri naroda.

- Međutim, Bošnjaci su miljenici Zapada, pre svih SAD, zbog njihovih interesa u muslimanskom svetu. Pre nešto više od mesec dana Izetbegović je jasno rekao da je Dejtonski sporazum "ludačka košulja" koja im je navučena, pa se ni onda ništa nije desilo... Ovakvo stanje u BiH trajaće sve dok Izetbegović ne ode sa političke scene, ili voljom bošnjačkog naroda na izborima ili voljom njegovih moćnih zaštitnika - ističe Kozomara, koji kaže da je zapadno licemerje sada očiglednije nego ikada pre.

Nenad Stevandić, lider "Ujedinjene Srpske"

- Izetbegović teži da Srbi i Hrvati budu svedeni na status nacionalne manjine iako Bošnjaci efektivno imaju vlast na manje od 30 odsto teritorije. Stalna tenzija i vređanje Srba i Hrvata osnova su Bakirove politike, ali i uzrok nestabilnosti i nedostatka razvoja - navodi on. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Vuk

03.05.2022 08:30

Balija smiri se, napravit ćeš Ukrajinu!!!???

Srboljub

03.05.2022 09:25

Živkoviću......Srbine....... znaš ti svoje poreklo ? Zaboravio si ili se praviš blesav ?! Izetbegovići su Živkovići !!! Šta to radiš , zašto ne evoluiraš u čoveka , bilo je dosta , zar ne ?