KINA IZAZVALA ŠOK NA TRŽIŠTU NAFTE Zapad zabrinut zbog rastućeg uticaja Pekinga
EPA

Evropska nafta Brent za isporuku u junu (fjučers ugovori) pojeftinila je za 1,21 dolar ili 1,1 procenat, na 105,93 dolara po barelu na trgovanju u 02:05 časova po srednjoevropskom vremenu, dok su fjučersi američke WTI nafte pali za 99 centi ili 1,0 odsto, na 103,70 dolara po barelu, izveštava Rojters.

Berze u mnogim azijskim zemljama, uključujući Japan, Indiju i druge, zatvorene su i danas zbog prvomajskih praznika.

Cene nafte su pale nakon što je Kina objavila u subotu podatke koji pokazuju da je fabrička aktivnost u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji potonula drugi mesec uzastopno na najniži nivo od februara 2020. zbog kovid karantina.

Što se tiče ponude, libijska Nacionalna naftna korporacija (NOC) saopštila je u nedelju da će skladišni terminal Zueitina, koji je zbog političkih demonstracija prekinuo slanje pošiljki nafte od aprila, privremeno nastaviti rad kako bi se smanjile zalihe u rezervoarima i sprečila "neposredna ekološka katastrofa" u luci.

Veći pad cena nafte, s druge strane, ograničava strah od moguće smanjene ponude na tržištu, budući da Evropska unija naginje ka zabrani uvoza ruske nafte do kraja godine, navodi Rojters pozivajući se na reči dvojice diplomata EU posle razgovora između Evropske komisije i zemalja članica tog bloka tokom vikenda.

Otprilike polovina ruskog dnevnog izvoza sirove nafte od 4,7 miliona barela odlazi u EU, što čini oko jedne četvrtine ukupnog uvoza nafte 27-članog bloka.

Mada su zapadne zemlje smanjile kupovinu ruske nafte zbog sankcija koje su pogodile transport i sektor osiguranja izvoza iz Rusije, uticaj na globalno snabdevanje je ublažen pošto je Indija povećala narudžbine ruskog energenta po nižim cenama.

Komentari (0)

Loading