HAOS U NATO PAKTU Sukob dve države, Turska donela važnu odluku
Foto: EPA

Saopšteno je i da je grčki štab opšte avijacije otkazao poziv Turske da učestvuje u vežbi zbog stalnih kršenja grčkih vazdušnih granica od strane turskih lovaca i preletanja grčkih ostrva.

Turska je o odustajanju sa vežbi obavestila zemlju domaćina, a odluka je doneta 22. aprila, pišu turski mediji.

„Pre svake vežbe zemlja domaćin priprema tehnički aranžman za izvođenje aktivnosti. Utvrđeno je da je Grčka, koja je pripremila ovogodišnji tehnički propis, dopunila pomenuti dokument pristupom koji pogađa Tursku i iskorišćava nesuglasice između dve zemlje“, navodi list Sabah.

Komanda turskog vazduhoplovstva je odmah preduzela mere protiv ovih namernih dodataka i zahtevala da se promeni tehnički propis koji sadrži stavke suprotne međunarodnom pravu, ali Grčka to nije prihvatila, piše list.

„Odlučili smo da ne učestvujemo u vežbama, pošto je Grčka manipulisala vežbom u skladu sa svojim političkim interesima“, navodi publikacija.

„Susret tigrova” je inicijativa NATO-a koja nastoji da promoviše solidarnost između savezničkih vazduhoplovnih snaga, a održava se svake godine u različitim zemljama. Ovogodišnja vežba je zakazana za od 9. do 22. maja, prenosi agencija Anadolija.

Atina i Ankara pokušavaju da poboljšaju komplikovan odnos. U leto 2020. Grčka i Turska su tri puta bile na ivici oružanog sukoba, a izvršena je opšta mobilizacija grčkih oružanih snaga. Razlog je bio što je Turska započela seizmička istraživanja u regionu istočnog Mediterana, koji Grčka smatra svojom ekskluzivnom ekonomskom zonom, prenose Ria Novosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading