KINA UPOZORILA AMERIKU: Nadgledali smo vas
Printcreen

Američka mornarica je saopštila da je razarač "Sampson" u utorak izveo "rutinski prolaz kroz Tajvanski moreuz, u skladu sa međunarodnim pravom", prenosi Rojters.

SAD sprovode takve plovidbe otprilike jednom mesečno, što izaziva nezadovljstvo Kine, koja ove poteze smatra znakom podrške Tajvanu, ostrvu koje Peking smatra kineskom teritorijom, navodi britanska agencija.

Istočna komanda Narodne oslobodilačke armije Kine saopštila je danas da su njene snage nadgledale i upozorile američki brod.

"Sjedinjene Države često sprovode takve provokativne akcije, šaljući pogrešne signale snagama ''tajvanske nezavisnosti'' ,namerno podrivajući mir i stabilnost Tajvanskog moreuza. Čvrsto se tome protivimo", navodi se u saopštenju kineske vojske.

Ministarstvo odbrane u Tajpeju saopštilo je da je američki brod plovio na sever kroz moreuz i da je situacija na tom plovnom putu normalna.

Portparol Sedme flote SAD Nikolas Lingo naveo je u izjavi da američka vojska leti, plovi i dejstvuje gde god to međunarodno pravo dozvoljava.

SAD nemaju formalne diplomatske vesa Tajvanom, ali su njihov najvažniji međunarodni sponzor i dobavljač oružja, što predstavlja stalni izvor napetosti između Pekinga i Vašingtona, navodi Rojters.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading