HRVATI UKIDAJU ĆIRILICU Komšije planiraju novi podmukli udar na Srbe preko obrazovanja
Youtube/Printscreen

U okviru reforme obrazovanja u brojnim školama širom Hrvatske biće revidirani nastavni programi u srednjim stručnim školama, a neke gimnazije čak i ugašene. Na udaru su se našli i neki smerovi strukovne škole u Vukovaru, u kojoj đaci više neće moći na srpskom jeziku da uče za smerove konobara, mesara, turističkih komercijalista, prenose hrvatski mediji.

Ova odluka dovela je do protesta brojnih prosvetnih radnika, koji smatraju da se njome uskraćuje pravo na obrazovanje, a osim učenika na udaru će se naći i profesori, koji će ostati bez posla. Prosvetari smatraju da su posebno ugroženi demografski devastirani krajevi, a veliki problem predstavlja i ukidanje odeljenja za deficitarna zanimanja.

Ovim povodom nedavno je reagovala i poslanica SDSS Dragana Jeckov, koja je u hrvatskom saboru upitala premijera Andreja Plenkovića i ministre zašto se ukidaju pojedini strukovni programi.

- U jednoj vukovarskoj srednjoj školi ukinuta su odeljenja u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu i to je odobrilo ministarstvo, a reč je o deficitarnim programima. Čitamo da će doći do značajnih promena kada je u pitanju sistem obrazovanja koji će sada biti prilagođen potrebama tržišta rada. Ako to sve znamo, recite mi koji su razlozi ukidanja pojedinih strukovnih zanimanja, kao što su, na primer, konobari, poslastičari, hotelijersko-turistički tehničari, mesari, koja se događaju u pojedinim školama, ako govorimo upravo o deficitarnim i preko potrebnim zanimanjima - upitala je Jeckov.

Radovan Fuks, ministar nauke i obrazovanja, rekao je da se reforma strukovnog obrazovanja donosi kako bi se povećao broj učenika koji upisuju gimnazije, pošto veliki deo onih koji završe strukovnu školu ne ide na tržište rada, već upisuje fakultet, dok najveći deo onih koji odustaju od studiranja upravo dolazi iz strukovnih škola.

Jeckov je izjavila da je nezadovoljna odgovorom ministra, te navela primer vukovarske srednje škole „Marko Babić“ u kojoj su ukinuta tržišno potrebna zanimanja za koja se uči na srpskom.

- I to, zamislite ironije, ukidaju se ona odeljenja u kojima se nastava odvija po modelu A, na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu. Moja dužnost je kao zastupnice, ako vas već nisu informisale vaše stručne službe, da vas ja na to upozorim - zaključila je Jeckov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading