Bajden lupio šakom o sto: "Pojačavamo pritisak na Rusiju!"
EPA

"Sada moramo ubrzati paket pomoći kako bismo pripremili Ukrajinu za rusku ofanzivu koja će biti ograničenija u smislu geografije, ali ne i u smislu brutalnosti.'

'SAD i njihovi saveznici 'kreću se što je brže moguće' kako bi osigurali oružje ukrajinskim snagama', kazao je najavljujući još 800 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini.


Novi paket uključivaće tešku artiljeriju, desetine haubica, 144.000 komada projektila i taktičke dronove, dodao je i kazao kako će 'nova oprema biti isporučena na bojište slobode'.

Američki predsednik rekao je da je 'upitno' kontroliše li Vladimir Putin opkoljeni Marijupolj, nakon što je Rusija ranije danas proglasila grad 'oslobođenim' nakon gotovo dva meseca opsade - uprkos tome što je na stotine boraca i dalje ostalo skriveno unutar velike čeličane.

'Još nema dokaza da je Marijupolj potpuno pao', kazao je Bajden i pozvao Putina da dopusti humanitarne koridore kako bi oni koji su zarobljeni unutar čeličane Azovstal mogli izaći.

Komentarisao je i program za ukrajinske izbeglice u sklopu kojeg će Ukrajinci u SAD moći ostati do dve godine, no to im neće omogućiti put do državljanstva.

‘Bit će brzo i pojednostavljeno’, istaknuo je.

Bajden je također rekao da SAD zabranjuje brodove koji su povezani s Rusijom u svojim lukama, u pokušaju da ‘pojačaju pritisak na Putina’.

‘Nijedan brod koji plovi pod ruskom zastavom, ili koji je u ruskom vlasništvu ili kojim upravljaju ruski interesi, neće moći pristati u američkoj luci ili pristupiti našim obalama. Nijedan, nijedan’, napomenuo je Biden.

S obzirom da smo prvobitno u ovom članku najavili da će Bajden uvesti sankcije svima koji budu pokušali pomoći Rusiji da izbegne sankcije, to je netačna informacija, a detaljnije je objasnio portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi. Naime, ono što je tačno jeste da je Bajden najavio da će uvesti sankcije onima koji sami pokušavaju izbeći sankcije. Što se tiče najava budućih sankcija, Bajden je najavio sankcije “brodovima koji su povezani sa Rusijom”. Zbog toga smo uneli ispravke unutar samog članka te smo uradili korekciju naslova kako bi čitaoci imali jasnu sliku o čemu se zapravo radi u članku. Izvinjavamo se našim čitaocima na prvobitnoj greški.

Američko ministarstvo finansija također je saopćilo da će Ukrajini pružiti daljnju pomoć od 500 miliona dolara za vladine operacije kao što su isplata plaća i pružanje usluga.

Paket pomoći Bajden je najavio nakon što je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal posetio Bijelu kuću.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Miki

22.04.2022 19:06

Bravo Dzozefe, molim te gde je levo?I pred vasom kucom ce ptica rugalica zapevati.Vi ste proslost kao i reptilska dinastija.Zbogom.