AMERIKA OPET UDARILA ŽESTOKO NA RUSIJU! Bela kuća objavila CRNU LISTU
EPA

– Uprava za kontrolu stranih aktiva Ministarstva finansija SAD unela je danas na crnu listu organizacije i lica umešana u pokušaje izbegavanja sankcija protiv Rusije koje su ranije uvele Sjedinjene Američke Države i njihovi strani partneri – navodi se u saopštenju Ministarstva, objavljenom u vezi sa aktuelnom odlukom vašingtonske administracije.

Prema objavljenom dokumentu, 29 fizičkih i 40 pravnih lica iz Ruske Federacije potpalo je pod nova ograničenja Ministarstva. Kako se precizira u dokumentu, na crnoj listi su “Transkapitalbank”, kao i “globalna mreža od više od 40 lica i organizacija”, kojima navodno upravlja biznismen Konstantin Malofejev. Prema verziji američkih vlasti, ta mreža uključuje, između ostalog, “organizacije čiji je glavni zadatak da pomognu u zaobilaženju sankcija pomoću ruskih institucija”.

Između ostalog, nova ograničenja su pogodila i prvu zamenicu predsednika Centralne banke Rusije Kseniju Judajevu, predsednika upravnog odbora banke “Otkritije” Mihaila Zadornova, kao i “Investtorgbank”

Vizna ograničenja protiv 625 ruskih državljana

Pored toga, SAD uvode i vizna ograničenja protiv 625 ruskih državljana navodno umešanih u borbu protiv neistomišljenika u Rusiji i inostranstvu, kao i u aktivnosti koje “ugrožavaju teritorijalni integritet Ukrajine i kršenje ljudskih prava u zvaničnim i nezvaničnim zatvorima na teritoriji Donbasa u Ukrajini koju kontroliše Rusija”, napomenuo je resor. Odluka je, kako se navodi, doneta u koordinaciji sa američkim Stejt departmentom. Vizna ograničenja uvode se i protiv ruskih zvaničnika “umešanih u kršenje ljudskih prava” i 17 lica koje Vašington smatra umešanim u “podrivanje demokratije u Belorusiji”. Ministarstvo finansija nije objavilo kompletan spisak lica potpalih pod vizna ograničenja.

Ranije je Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije protiv 42 preduzeća povezana sa “Zberbankom”. Bela kuća je prethodno najavila da Vašington, između ostalog, uvodi parališuće sankcije protiv “Zberbanke” i “Alfa banke”, što je jedna od mera u novom sankcionom paketu koji Amerika uvodi zbog Ukrajine. Kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading