KREĆE ISTRAGA DILA DERIPASKE I MILA! Otvoreno pismo Svetozara Marovića pokrenulo lavinu
Alo

- Da li sam ja ili ti doveo Deripasku u Crnu Goru? Da li sam ja ili ti mu prodao zemlju od 500.000 kvadratnih metara sa pogledom na more, po 10 evra, preko Opštine Kotor u dogovoru s liberalima čineći danas većinom od DPS radikalno krilo liberala Crne Gore… po 10 eura… Koju je on mojim seljanima plaćao stotinama evra, i tako Crnu Goru oštetili za preko 100 miliona evra… - upita je Marović u otvorenom pismu Đukanoviću.

Direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Dejan Vukšić je nedavno izjavio da je tu zemlju Deripaska kupio za devet evra po kvadratu, iako je tržišna cena, kako je utvrdio, bila 1.000 evra za kvadrat.

Premijer Zdravko Krivokapić je na temu prodaje zemljišta Deripaski rekao da „misli da je već pokrenut postupak da se preispita opravdanost takve prodaje“.

Izgubio na arbitraži

Investicioni arbitražni postupak između Deripaske i Crne Gore konačno je okončan 15. oktobra 2019. godine, kada je Arbitražni sud jednoglasno utvrdio da bilateralni sporazum o zaštiti stranih investicija koji je zaključen između SRJ i Ruske Federacije nije primenljiv na Crnu Goru.

Kompanija KPM Limited, koja se povezuje sa Deripaskom, kupila je 2004. od Opštine Kotor pola milona kvadrata zemljišta u mestu Krimovice. Prema ugovoru, zemlja je prodata za 4.399.740 evra, ili devet evra po kvadratu.

Deripaska je od 2005. i vlasnik 35.000 kvadrata na rtu Platamuni, u opštini Kotor, na kojem je njegova kompanija “Overseas assets” izgradila luksuzni kompleks od 50 miliona evra.

KREĆE ISTRAGA DILA DERIPASKE I MILA! Otvoreno pismo Svetozara Marovića pokrenulo lavinu

EPA/ YURI KOCHETKOV

 

Deripaska je u Crnu Goru ušao u vreme kada je ambasador u Rusiji bio Milan Roćen, koji ga je dočekao na podgoričkom aerodromu, neposredno pre nego što je napravio dil s Milom Đukanovićem o preuzimanju crnogorskog metalurškog lanca – Kombinata aluminijuma i Rudnika Boksita 2005. Dobio je strateška crnogorska preduzeća i ogromne subvencije, iako se tada protiv njega na Zapadu vodilo više sudskih postupaka zbog poslovnih prevara ogromne vrednosti.

Obećao je modernizaciju KAP, ali je Kombinat u međuvremenu zadužio za više stotina miliona evra, uz garancije države, navodi IN4S.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading