URNEBESAN SNIMAK! Bajden ponovo predmet ismevanja (VIDEO)
Printscreen

Dok je Bajden pričao o tome kako će staviti ruralnu Ameriku u centar napora da se izbradi budućnost, na njegov sako je pala bela supstanca, odmah iznad značke u obliku američke zastave.

Incident se dogovorio u, kako ga je Bajden nazvao "ogromnom ambaru" u centru za bioprocesuiranje u Ajovi.

Iz Bele kuće je saopšteno da je bela stvar "kukuruz". "Ako ste ikada bili u silosu za kukuruz, znali biste da je to kukuruz", rekla je direktorka komunikacija Bele kuće Kejt Bedingfild.

To, ipak, nije razuverilo društvene mreže.

"Čak i ptice znaju da Bajden se*e", naveo je jedan korisnik Tvitera. "Skloni se u stranu Pensova muvo, sada je red na Bajdenovu ptičju kaku", naveo je drugi aludirajući na incident kada je muva šetala po glavi bivšeg potpredsednika Majka Pensa dok je debatovao sa Kamalom Haris.

Tokom svog govora, Bajden je obećao da će učiniti dostupnijom naftu tipa E15, od 1. juna do 15. septembra. Ovaj benzin, iako nešto jeftiniji od standardnog E10 koji se koristi tokom cele godine, zabranjen je za upotrebu leti zbog toga što je nestabilan na visokim temperaturama.

Inflacija u SAD dostigla je rekordne nivoe i sada, kako navodi Banka Amerike, predstavlja kredibilnu pretnju ekonomskom oporavku koji je počeo pre samo dve godine.

"Šok inflacije se pogoršava, recesijski šok" dolazi“, napisao je glavni investicioni strateg Banke Amerike Majkl Hartnet.

Cene robe porasle su za 8,5 odsto u martu, što je najbrži tempo od decembra 1981. Bilo je rekordnih skokova cena u odnosu na prethodnu godinu za sve, od novih vozila i odeće do hrane za bebe i preliva za salatu, a ti skokovi su posledica rasta cena goriva.

Inflacija je "van kontrole“, napisao je Hartnet i dodao da "inflacija izaziva recesiju“.

Tržišta se sada spremaju da Fed brzo podigne kamatne stope, najbržim tempom u decenijama, kako bi držao cene pod kontrolom. Rizik je da će centralna banka učiniti previše, potapajući privredu u tom procesu.

U međuvremenu, cene deonica na Vol Stritu pale su treći dan za redom jer se investitori plađe da će Centralna banka zbog vrtoglave inflacije agresivno zaoštriti monetarnu politiku.

Dow Jones oslabio je 87 bodova ili 0,26 posto, na 34.220 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,34 posto, na 4.397 bodova, a Nasdaq indeks 0,30 posto, na 13.371 bod.

Premda je porast potrošačkih cena bio u skladu sa očekivanjima, ulagače je zabrinula i guvernerka Feda Lael Brejnard, koja je ocenila da ovi podaci pokazuju da centralna banka treba ekspeditivno da krene protiv visoke inflacije. "

Njene izjave bile su oštrije nego što je tržište očekivalo. Ona je obično staložena, a sada su njeni komentari snažniji, što tera ljude da sednu i obrate pažnju, rekao je Pol Nolti, menadžer u firmi Kingsvju aset menadžment.

Na sednici u martu Fed je povećao ključne kamatne stope prvi put od 2018. godine, za 0,25 procentnih bodova, a već u maju će ih verovatno povećati za još 0,50 postotnih bodova.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Драган

13.04.2022 13:30

СVака ласта сVоме јату лети.

Aca

13.04.2022 16:26

Samo tako nastavi sa imflacijom pa da vidite kako je nama bilo