PANIKA U EU Visoke cene gasa i struje ugrožavaju opstanak građana
Tanjug/Ap

Grčka, koju je nakon decenijske finansijske krize pogodila epidemija korona virusa, potrošila je skoro četiri milijarde evra od prošle godine na subvencionisanje računa za struju i gas za domaćinstva i preduzeća, navodi Rojters.

Micotakis je pozvao EU da donese odluku o zajedničkom odgovoru na rastuće troškove energije.


-Nije održivo nametati ovaj teret našim građanima, izjavio je grčki premijer tokom sastanka sa evropskim komesarom za energetiku Kadri Simson u Atini, prenosi Rojters.

Micotakis je pozvao EU da razmotri nekoliko opcija, uključujući predlog Grčke da se ograniči cena gasa i brzo prekine veza između cene gasa i struje.

 

Zelenski sutra u Kijevu sa Ursulom fon der Lajen - Alo.rs


Evropske vlade ubrzano pokušavaju da uskladište dovoljno gasa pre sledeće zime kako bi se izborile sa potencijalnim prekidima u snabdevanju iz Rusije, koja zadovoljava 40 odsto potreba EU za gasom.

Evropska komisija je prošlog meseca predložila zakon kojim se od zemalja EU zahteva da popune svoja skladišta gasa do 80 odsto kapaciteta ove godine.

Cene energenata su primetno porasle od prošle godine, a sukob u Ukrajini ih je dodatno podigao, što je navelo Evropsku uniju da pokuša da smanji upotrebu ruskog gasa za dve trećine ove godine povećanjem uvoza iz drugih zemalja i širenjem obnovljivih izvora energije, navodi britanska agencija.

Komentari (0)

Loading