"SPREMNI SMO..." Pentagon se hitno oglasio povodom lansiranja raketa Severne Koreje
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/Youtube

- Posle nedavnih lansiranja, potvrđujemo da smo spremni da pregovaramo sa Pjongjangom bez preduslova i u duhu dobre volje - rekao je Kirbi tokom brifinga u Pentagonu.

On je takođe dodao da Pjongjang do sada nije pozitivno reagovao na pokušaje Vašingtona da inicira slične kontakte.

Kako su ranije preneli državni mediji te zemlje, Severna Koreja je testirala novi tip interkontinentalne balističke rakete Hvasong-17 kako bi "ojačala nuklearnu odbranu od američkog imperijalizma".

Ranije je u Pjongjangu oštru kritiku izazvala izjava ministra odbrane Južne Koreje Suh Vuka, kada je na ceremoniji uspostavljanja Strateške raketne komande pešadijskih snaga zemlje 1. aprila izjavio da oružane snage Južne Koreje raspolažu velikom količinom i različitim vrstama raketa s mogućnošću da "precizno i brzo unište bilo koji cilj" u Severnoj Koreji.

Kim Jo Džong, sestra lidera Severne Koreje Kim Džong Una, koja je zamenik šefa odeljenja za propagandu i agitaciju Centralnog komiteta Radničke partije Severne Koreje je u izjavi od 2. aprila južnokorejskog ministra nazvala „đubretom“. Sekretar CK Radničke partije Koreje i zapravo osoba br. 1 u vojnom rukovodstvu zemlje Pak Džong Čon, izjavio je da će Severna Koreja bespoštedno uništiti glavne ciljeve u Južnoj Koreji, ukoliko se Seul odluči na neka vojna dejstva u smislu preventivnog napada na Sevrnu Koreju.

EPA

 

Kasnije, 5. aprila, Kim Jo Džong izjavila je da Severna Koreja uopšte ne želi da ratuje s Južnom Korejom i biće prinuđena da upotrebi svoje nuklearno oružje samo u slučaju napada spolja, zato Seul treba da prestane da „neosnovano“ strahuje za svoju bezbednost.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su naglo eskalirale poslednjih nedelja, nakon što je Severna Koreja testirala dve balističke rakete 26. februara i 4. marta, a Pjongjang je saopštio da je 24. marta testirao novi tip interkontinentalne balističke rakete Hvasong-17, prvi od 2017. godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading