NAJAVLJEN TREĆI SVETSKI RAT?! Prvi čovek američke vojske izdao opasno upozorenje
EPA

Načelnik generalštaba američke vojske, general Mark Majli i ministar obrane Lojd Ostin pojavili su se pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma u svom prvom svedočenju pred Kongresom nakon rata u Ukrajini.

- Ruska napad je najveća pretnja miru i bezbednosti Evrope, a možda i sveta - ustanovljeno je.

Dvojica čelnika Pentagona rekla su da su pretnje i Rusije i Kine i dalje značajne, braneći pritom američki pristup ratu i količine oružja koje SAD šalje Ukrajini.

Majli je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu "najveća pretnja miru i bezvednosti Evrope, a možda i sveta" koju je video u 42 godine služenja u američkoj vojsci, ali je dodao da je "ohrabrujuće" videti kako se svet okuplja oko Ukrajine, preneo je CNN.

- Ruska napad na Ukrajinu preti da potkopa ne samo evropski mir i stabilnost, već i globalni mir i stabilnost za čiju su se obranu teško izborili moji roditelji i generacija Amerikanaca - rekao je Majli.

- Sada se suočavamo s dve globalne sile, Kinom i Rusijom, svaka ima značajne vojne sposobnosti, a obe nameravaju da promene pravila utemeljena na trenutnom globalnom poretku. Ulazimo u svet koji postaje sve nestabilniji i potencijal za značajne međunarodne sukobe se povećava, a ne smanjuje - ustanovljeno je na događaju.

Kongresmeni iz obe stranke fokusirali su se na raspravu o oružju koje se isporučivalo Ukrajini.

- Jedno od najvećih pitanja koja imamo u ovom odboru je: 'Šta još možemo da uradimo?'. Kako možemo biti sigurni da činimo apsolutno sve što možemo da im pomognemo? - rekao je predsednik Odbora za oružane snage Predstavničkog doma Adam Smit, demokrata iz Vašingtona.

Majk Rodžers iz Alabame, vodeći republikanac u Odboru, rekao je da će podržati uspostavljanje stalnih američkih baza u istočnim zemljama NATO, u nadi da će to odvratiti Rusiju.

Majli je rekao da bi podržao uspostavu stalnih baza, ali je dodao kako misli da bi američke snage trebalo da se rotiraju između njih kako bi podstakle odvraćanje bez troškova preseljenja porodica, osnivanja škola i drugih mera potrebnih kada se stalna američka baza uspostavi u inostranstvu.

- Verujem da su mnogi naši evropski saveznici, posebno oni na Baltiku ili u Poljskoj ili Rumuniji ili drugde, vrlo spremni da uspostave stalne baze. Oni će ih izgraditi i platiti da bismo mi mogli poslati vojnike na rotacijskoj osnovi. Tako ćemo dobiti učinak trajne prisutnosti snaga, ali vojnici, mornari, piloti ili marinci neće tamo biti neprestano stacionirani 2-3 godine - objasnio je on.

Ostin je rekao da NATO još uvek raspravlja o tome kako da pojača svoje prisustvo u istočnoj Evropi.

- Ako NATO smatra da je prikladno promeniti svoju strategiju, onda ćemo sigurno biti deo toga - rekao je on.

Svađa

Nekoliko republikanaca pitalo je Majlija i Ostina da li su SAD bile neuspešne u odvraćanju ruskog predsednika Vladimira Putina od napada na Ukrajinu.

Majli je rekao da ne misli da je Putina bilo moguće zaustaviti, osim u slučaju da su američke snage bile raspoređene u Ukrajini, a to je scenario kom bi se on, kako je rekao, usprotivio da je bio predložen.

Majli je rekao i da sankcije "imaju vrlo slabe rezultate u odvraćanju agresije", ali je rekao da su uspele da nametnu značajne troškove Rusiji. "Cilj sankcija je nametnuti značajne troškove ako izvrši invaziju. Ti značajni troškovi, sankcije u kombinaciji s kontrolom izvoza, lome kičmu ruskoj privredi", rekao je on.

Ostin se posvađao sa kongresmenom Matom Gecom nakon što je republikanac sa Floride optužio Pentagon da je previše fokusiran na "političku korektnost" umesto na odbranu. Ostin je poručio Gecu da ga je očigledno sramota svoje zemlje, kad dovodi u pitanje sposobnost američke vojske, a dvojica muškaraca su vikali jedan na drugoga u nekoliko navrata, prenosi CNN.

Gec je rekao da je Pentagon pogrešio predviđajući da će Rusija svladati Ukrajinu za nekoliko dana i da talibani neće preuzeti kontrolu nad Avganistanom prošle godine.

- Potpuno ste uprskali te procene i možda bismo bolje prošli kad bi Fakultet nacionalne obrane zapravo radilo malo više na strategiji, a malo manje na 'voukizmu' - rekao je Gec.

- Je li vam palo na pamet da Rusija nije pregazila Ukrajinu zbog onoga što smo učinili i šta su učinili naši saveznici? Jeste li ikada uopšte razmišljali o tome? - upitao ga je Ostin.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zazaliti

06.04.2022 12:48

Ako Amerika pokrene treci svetski rat, zazalice za sva vremena.