NOVI TALAS INFLACIJE RAZARA SVETSKU EKONOMIJU Situacija gora od svih prognoza, na udaru i male i najrazvijenije ekonomije
pixabay

Sa svakim novim statističkim izveštajem prijavljuju progresivno rastuće stope inflacije čitava problematika postaje očiglednija, i više nije izuzetak čitati kako su cene u razvijenim zemljama najveće u poslednjih nekoliko decenija, ili kako neka manje razvijena zemlja počinje da se mrcvari usled za njih neodrživog nivoa cena.

EU i Evrozona

Inflacija u Evropskoj uniji je u februaru ubrzala rast i popela se na 6,2 odsto, čime se popela na novi istorijski rekord, prijavio je Evrostat. Prošle godine, inflacija u bloku je iznosila 1,3 odsto.

Najveći godišnji rast cena zabeležen je u februaru u Litvaniji (14,0 odsto), Estoniji (11,6 odsto) i Češkoj (10,0 odsto), dok su najniže stope inflacije imali Malta i Francuska (po 4,2 odsto) i Portugalija, Finska i Švedska (sve po 4,4 odsto).

BiH

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) saopštila je pre par dana da očekuje vanredno snažan inflatorni šok tokom prvog polugodišta 2022. godine.
Procenjujemo inflaciju za prvo polugodište na nivou od 9,2 posto, saopšteno je iz CBBiH.

NOVI TALAS INFLACIJE RAZARA SVETSKU EKONOMIJU Situacija gora od svih prognoza, na udaru i male i najrazvijenije ekonomije

Foto: Freepik

 

Nemačka

Nasuprot svim predviđanjima instituta u Nemačkoj, inflacija će ove godine rasti brže. Dosadašnje procene su bile da će cene rasti za 3,3 odsto, a nove ukazuju da će pak one rasti između 5,1 i 6,1 odsto.

Kako je nedavno rečeno, rast potrošačkih cena će samo u prvom tromesečju srezati kupovnu moć Nemaca za oko 6,0 milijardi evra.

Velika Britanija

Inflacija u Britaniji beleži godišnji maksimum od 6,2 odsto, prema zvaničnim statističkim podacima.

SAD

Inflacija u Sjedinjenim Državama je porasla za 7,9 posto u februaru na godišnjem nivou, objavila je danas Kancelarija za statistiku Ministarstva rada.

To je najveće ubrzanje stope rasta potrošačkih cena od januara 1982. godine, kada se američka ekonomija suočila sa dvostrukom pretnjom - usponom inflacije i smanjenjem ekonomskog rasta, preneo je CNBC.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading