SKANDAL U HRVATSKOJ Šef carine krao ulje i sir namenjene humanitarnim udruženjima
Printscreen

Anđelko Bare, uhapšeni načelnik Uprave granične carine Bajakovo zbog krađe robe iz carinskog skladišta, priznao je krivicu.

Kako portal Index prenosi, osumnjičen je za zloupotrebu položaja i vlasti, a prema nezvaničnim informacijama, i ostali osumnjičeni priznali su kazneno delo koje im je stavljeno na teret. Uhapšeni su još njegov pomoćnik i dvojica domara.

Istražitelji su zaustavili vozilo šefa carinarnice i u njemu pronašli robu koju je otuđio iz carinskog skladišta. Radilo se o medu, maslinovom ulju i sirevima, odnosno prehrambenim proizvodima koji su oduzeti na granici. Inače, te proizvode Carinska uprava daje humanitarnim udruženjima. I na Bajakovu se tako radilo.

Prema statistici Carinske uprave, samo u prvih devet meseci prošle godine na graničnim prelazima širom Hrvatske zaplenjeno je gotovo 12 tona mesa i mesnih prerađevina. Carinici su u tom periodu sprečili unošenje i oko 10 tona mlečnih proizvoda, kao i nešto više od četiri i po tone masti i ulja životinjskog i biljnog porekla. Bilo je oduzeto i gotovo devet tona voća i povrća.

Inače, granični prelazi opremljeni su posebnim hladnjačama u kojima se ova lako kvarljiva roba čuva. Osim onoga što se donira udruženjima, deo se i uništava. Carinska uprava navodi da se godišnje uništi oko 40 tona proizvoda životinjskog porekla koji su nelegalnim putem ušli u Hrvatsku.

Kako navodi Index, šef Bajakova Anđelko Bare nakon ovog hapšenja suspendovan je i protiv njega i njegovog pomoćnika pokrenut je disciplinski postupak.

- Okolnost da su se upravo rukovodeći službenici odali krajnje besprizornom postupanju koje ne može imati bilo kakvo opravdanje, ukazuje na grubu povredu svih etičkih standarda i skandaloznu koruptivnu praksu koja zaslužuje najoštriju osudu - poručuju iz Carinske uprave.

Bare je bio i jedan od članova antikorupcijske komisije, tela koje je osnovano pri Carinskoj upravi kako bi se osnažila borba protiv korupcije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading