STRAH I PANIKA Divljaju cene gasa i nafte
Shutterstock

Prema podacima sa londonske ICE berze, gas za isporuku u aprilu se trguje trenutno na holandskom TTF čvorištu po ceni od 2.226 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 193,95 evra po MWh, izveštava agencija Tass.

Plavi energent je prethodno, na otvartanju trgovanja juče ujutro, uzleteo za 22,5 odsto, dostižući cenu od 1.710 dolara za hiljadu kubika, odnosno 149 evra po megavat-času.

Kako piše Sputnjik. osim teške političke situacije oko Ukrajine, ove nedelje u Evropi se beleži blagi pad temperature i naglo smanjenje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora – vetrogeneracije.

SAD PRED EKONOMSKOM KATAKLIZMOM Samo ovaj Putinov potez bi oštetio Ameriku za 10 TRILIONA DOLARA

Osim toga, cena gasa prati povećanje cene nafte na maksimalne nivoe od juna 2014. godine.

Istovremeno, silovit rast cena nafte nastavljen je i u noći između utorka i srede.

Američka nafta WTI skočila je na najviši nivo od 2013. tokom noćašnjeg trgovanja, dok je globalno referentni brend, evropska nafta Brent, premašila 110 dolara po barelu usled usijane potražnje.

Cena sirove američke nafte WTI porasla je za više od pet odsto, na 109,23 dolara po barelu, na najviši nivo od septembra 2013, a cena Brenta je ojačala za 5,6 procenata, na 110,84 dolara za barel, što je nivo koji nije viđen još od jula 2014, prenosi "CNBC".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading