TRADICIJA SE NASTAVLJA - POVRATAK "VRAŽJE DIVIZIJE!" Prvi hrvatski dobrovoljci odlaze u Ukrajinu - NIJE IM DUGO TREBALO!
Foto: Shutterstock

"Jedna veća grupa dobrovoljaca kroz nekoliko dana bi se trebala pridružiti ukrajinskoj vojsci. Imaju vojno iskustvo od ranije i puni su morala i želje da pomognu ukrajinskoj vojci", javlja hrvatski reporter Ivan Čorkalo.

 

 

Da podsetimo, Hrvatski dobrovoljci imaju istoriju ratovanja na pogrešnoj strani.

Tako su u Prvom svetskom ratu imali 42. domobransku pešačku diviziju, poznatu i kao "Vražja divizija". Bila je to pešadijska divizija hrvatskih dobrovoljaca unutar austro-ugarske vojske.

Najpoznatije ime u ovoj diviziji, među južnim Slovenima, svakako je Josip Broz Tito, koji je bio pripadnik 10. čete 25. pukovnije čuvene 42. - Vražje divizije.

Kada je došao Drugi svetski rat, nakon što su dali zakletvu Adolfu Hitleru, Hrvati su osnovali 369. pojačanu pešadijsku pukovniju, poznatu i pod imenom "Hrvatska legija", koju su poslali na Istočni front da se bori protiv Sovjeta.

Međutim, pokazaće se da su ih njihovi poglavnici poslali pravo u smrt, jer će svi izgubiti živote u bitci kod Staljingrada.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading