NEMAČKA SUTRA BIRA NOVOG PREDSEDNIKA: Štajnmajer ima opasnu konkurenciju - tri protivkandidata, jedan sa ekstremne desnice!
EPA/CLEMENS BILAN

 

U Nemačkoj će sutra u Saveznoj skupštini biti održani indirektni izbori za predsednik zemlje za narednih pet godina, a favorit je aktuelni šef države, socijaldemokrata Frank-Valter Štajnmajer.

Savezna skupština, koja bira predsednika, okuplja 736 poslanika Bundestaga i 736 delegata koje bira 16 nemačkih pokrajina, preneo je Dojče vele. Štajnmajer će imati tri glavna protivkandidata - doktora Gerharda Traberta nominovala je Levica, desničarska Alternativa za Nemačku je predložila kontroverzno člana Demohrišćana Maksa Otea, a tu je i Štefani Gebauer u ime regionalne stranke Slobodni birači.

Zadatak delegata je da podignu ruku za onog ko je utvrđen ranije, zato partije tu šalju i sportiste, glumce, biće tu i jedan astronaut, kao i nekoliko epidemiologa i medicinskih radnika, u znak zahvalnosti što se bore za zdravlje u vreme pandemije.

Predsednik predstavlja Nemačku u zemlji i svetu, ali ima daleko manje nadležnosti u odnosu na predsednike u SAD, Rusiji ili Francuskoj, ne komanduje vojskom, ne može da donosi dekrete ili ukaze, niti može da raspusti parlament. Predsednik retko koristi ustavna ovlašćenja, koja mogu biti važna u slučajevima kriza. Recimo, on odlučuje da li Bundestag mora da se raspusti ako kancelar izgubi glasanje o poverenju.

Ima moć da stavi veto na zakone za koje veruje da kriše Ustav Nemačke. Svaki nemački državljanin starosti najmanje 40 godina može biti biran za predsednika. Može ga predložiti bilo koji član Savezne skupštine. U prva dva kruga glasanja potrebna je apsolutna većina, u trećem je dovoljna relativna većina. Između svaka dva kruga glasanja mogu se nominovati novi kandidati.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading