POTPISAN DOGOVOR Finska kupuje američke avione F-35 kao znak približavanja NATO-u!
Printscree You Tube

Severnoevropska nacija - koja se graniči sa Rusijom i bila je istorijski neutralna tokom Hladnog rata - potpisala je u petak sporazum vredan 9,4 milijarde dolara za kupovinu 64 aviona Lockheed Martin (LMT.N) koji izbegavaju radar.

Iako avioni neće ući u službu nekoliko godina, Finska koja nije članica NATO-a je ranije rekla 2027. sporazum odražava produbljivanje saradnje zemlje sa zapadnom vojnom alijansom i način na koji se njena politika odbrambenog materijala zasniva na tome da je sva nova oprema kompatibilna sa NATO-om.

Finska vlada je saopštila da je odluka o kupovini američkih aviona, objavljena u decembru, deo dugoročnih planova za jačanje odbrane zemlje, a ne odgovor na trenutnu konfrontaciju između Zapada i Rusije oko Ukrajine.

UDARNO Rusko diplomatsko osoblje napušta Ukrajinu!

„To je deo našeg dugoročnog planiranja i nema nikakve veze sa trenutnom situacijom kao takvom“, rekao je Mikko Hautala, ambasador Finske u Sjedinjenim Državama.

Rusija je okupila više od 100.000 vojnika blizu svojih granica sa Ukrajinom, a zapadne zemlje strahuju da planira napad. Moskva poriče planove za invaziju, ali kaže da bi mogla da preduzme neodređene „vojno-tehničke“ akcije ukoliko se ne ispune zahtevi, uključujući obećanje da neće primiti nove zemlje u NATO i da će povući zapadne snage iz istočne Evrope.

Finska premijerka Sana Marin rekla je u januaru da zemlja trenutno ne planira da podnese zahtev za ulazak u NATO, ali je dodala da njegova nacija zadržava pravo da se pridruži.

Ugovor sa vladom SAD i proizvođačem aviona Lokid Martin uključuje opremu za održavanje, rezervne delove i usluge obuke, saopštile su odbrambene snage Finske.

„Cilj je da se osigura da finski sistem F-35 ima najbolje moguće performanse do 2030-ih“, dodaje se.

Pogledajte kako izgledaju moćne letelice F-35:

Pored F-35, ministar odbrane Anti Kaikonen odlučio je u petak da će Finska kupiti rakete zemlja-zemlja od Lockheeda za 75 miliona evra kako bi poboljšala performanse i proširila domet svog teškog raketnog sistema, saopštilo je Ministarstvo odbrane u saopštenju.

Procenjuje se da će isporuke municije početi 2025. godine, dodaje se. Rakete zemlja-zemlja imaju domet od preko 135 kilometara i mogu se koristiti u ofanzivi ili kao sredstvo odvraćanja od kopnene invazije.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
eks

12.02.2022 09:25

Amerikanci silom guraju Finsku u NATO . Finska neće moći da se tome odupre. NATO je američki SS i nastavlja hitlerov "Drang nach Osten" .