HRVATI GUBE VELIKU BITKU Čeka se potez od kog zavisi sudbina BiH
Alo

- Političke i verske elite u Sarajevu, nevladine organizacije i sredstva informisanja, nacionalisti, islamisti, mudžahedini, vehabije i teroristi "seire" nad političkim lešom takve države, glumeći da je ona tu "samo je malo u krizi", dok u stvarnosti upravo oni predstavljaju kolektivne ubice domovine, u čije obnavljanje se uzalud zaklinju - izjavio je Galiješević.

HRVATI GUBE VELIKU BITKU Čeka se potez od kog zavisi sudbina BiH

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

On je naveo da je zbog osećaja nacionalne ugroženosti nastalo i fukcioniše jedinstveno političko savezništvo lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Naravno, dodao je, da to partnerstvo jeste ambivalentno i da njegov teret osećaju oba lidera zbog složenih i teških međunacionalnih odnosa Srba i Hrvata van BiH, praktično nacionalnih matica u Srbiji i Hrvatskoj, koji još uvek manifestuju visok stepen netolerancije.

On je napomenuo da je političko savezništvo Srba i Hrvata u BiH postavilo ozbiljne dileme pred evropsko liderstvo, a predsednika Hrvatske Zorana Milanovića uključilo u ove procese, kao nesumnjivu podršku opravdanim, političkim zahtijevima srpskog naroda i Dodika.

- "Dodik nije problem – problem je u Sarajevu", više puta je naglasio hrvatski predsednik, uočavajući da BiH neumitno strada pod teretom islamizma - podsetio je Galijašević.

On je ocenio da se ranija zabrinutost za BiH u Hrvatskoj i na zapadu pretvorila u strah od tihog odlaska sa kulturne i istorijske pozornice, najmanjeg i politički najslabijeg, nekad državotvornog naroda Hrvata.

- Tešku, istorijsku i političku bitku za ustavnu ravnopravnost koja se vodila na duže staze Hrvati gube - upozorio je Galijašević.

Galijašević je ukazao da su svi pokušaji da se stekne pravo garantovano Ustavom i Dejtonskim sporazumom, da bira svoje predstavnike, u Sarajevu tumačeni kao napori za stvaranje trećeg entiteta i plan nove federalizacije države.

- Čović je zbog toga bio hapšen da bi se slomio otpor njegove stranke, projektu radikalne i brze islamizacije Federacije BiH, sa namerom nastavljanja tog procesa i na tlu Republike Srpske, odnosno cijele BiH - naglasio je Galijašević.

Podsetio je da je geneza uništenja Hrvata u BiH bila duga, puna stradanja i otpora koji je taj narod pružao, te naveo da je u toku rata, ali i kad je Dejtonski sporazum primenjen, uočeno da se ustavni status Hrvata u BiH slabi na račun potpunog uništenja Srba u Hrvatskoj.

Prema njegovim rečima, u prvim danima mira bivši mudžahedini i islamisti su terorističkim akcijama, ubistvima i zločinima, paljevinom kuća i crkava, sa znanjem zapadnih država, krenuli i protiv Hrvata.

- Počelo je terorističkim napadom u Mostaru, nastavljeno bombaškim u Zavidovićima, ubistvima, usledila su ubistva hrvatskih povratnika u srednjoj Bosni, pa ubistvo Јoze Leutara, podmetanje eksploziva pri papinoj poseti Sarajevu, bacanje eksplozivne naprave na upravnu zgradu Šuma Herceg-Bosne, ubistvo četveročlane porodice Anđelić kod Konjica na Božić - podsetio je Galijašević.

Nastavljeno je, navodi, napadom na fabriku u Hadžićima koja je u vlasništvu Hrvata iz BiH, ubistvom i ranjavanjem u trgovinskom lancu "FIS" Vitez koji je u vlasništvu Hrvata, te napad na poslanike u Zenici iz reda HDZ-a".

On je ocenio da je HDZ BiH sa Čovićem na čelu umerenom politikom pokušavao promeniti to stanje i obezbediti podršku Njemačke, a time i Hrvatske, te ukazao i da je za to vreme broj Hrvata u BiH prepolovljen.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
zašto

08.02.2022 12:16

Ne razumem zašto bi saradnja Hrvata i Srba u BiH bila teška zbog odnosa matica?U švajcarskoj žive tri naroda čije su matice muđusobno ratovale u dva velika rata sa stotinama hiljada izginulih ali unutar Švajcarske nije bilo sukoba?