Nešto se čudno dešava u Kanadi (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

Šef policije Piter Sloli suočen sa ljutnjom lokalnog stanovništva koje osuđuje pretnje, uznemiravanja i zvučno zagađenje zbog neprestanog trubljenja, obećao je da će „okončati tu ilegalnu manifestaciju koja je neprihvatljivo opasna“, ali nije naveo neki određen rok.

„Ove demonstracije su sve nepredvidljije i opasnije“, rekao je šef policije na konferenciji za novinare.

Već otprilike nedelju dana u glavnom gradu Kanade Otavi okupljaju se protivnici antikovid mera, u protestu koji su pokrenule kamiondžije za koje je vakcina obavezna da bi mogli da pređu granicu između Kanade i SAD.

Stotine demonstranata sa desetinama ogromnih kamiona okupirali su centar Otave, a bilo ih je više hiljada na vrhuncu demonstracija prošle subote.

Nova policijska strategija koja uključuje raspoređivanje dodatnih 150 policajaca takođe je u petak uvedena.

Kanadske vlasti se sada interesuju za to ko finansira i dozvoljava te "ilegalne i štetne demonstracije", rekao je šef policije.

Kampanja finansiranja preko platforme GoFundMe omogućila je pokretu da do sada prikupi više od 10 miliona kanadskih dolara (6,8 miliona evra). Deo te sume dolazi iz SAD, navela je policija.

Vođe pokreta kamiondžija koji su na početku konvoj nazvali "konvoj slobode" rekli su da nemaju nameru da oslobode ulice i spremni su da se suprotstave vlastima dok premijer Džastin Trido ne popusti oko vakcinskih zahteva.

Mostovi i autoputevi koji vode ka gradu biće zatvoreni ovog vikenda za oko 400.000 kamiondžija koji planiraju da dođu u Otavu.

Slični protesti su takođe u toku ili su predviđeni za subotu u Alberti, Vinipegu, Torontu i Kvebeku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading