ČUVAJTE REPUBLIKU SRPSKU Hrvatski predstavnik šokirao sve u BiH: Vreme je da se aktivira Aneks 4. Dejtonskog sporazuma
Foto: Printscreen/Youtube

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović poručio je danas poslanicimam Narodne skupštine da čuvaju Republiku Srpsku Srpsku i istakao da BiH "može da preživi isključivo kao zemlja tri konstitutivna naroda".

"Čuvajte Republiku Srpsku. Toliko ste emocija izneli ovde da vam svi mogu da zavide. Molim vas ostavite dovoljno otvorena vrata za druga dva konstitutivna naroda. RS ćete najbolje zaštiti braneći je u institucijama BiH", naveo je Čović.

U obraćanju na posednoj sednici na temu ekonomsko-političke situacije u BiH, Čović je rekao da su međunarodni predstavnici u Neumu sugerisali Bakiru Izetbegoviću da prihvati poziv, dođe i obrati se poslanicima NSRS.

On je, kazao je, odluku o učešću na sednici doneo nakon što je procenio da je "dobro doći ovde i kazati svima u Republici Srpskoj, ne samo jednoj strani s kojom možda bolje sarađuju”.

“Bilo je puno onih koji su me zamolili da dođem ovde i kažem koju reč u ime malobrojnih Hrvata, ali i puno onih koji su rekli da ni slučajno ne idem”, kazao je Čović i dodao:

"Siguran sam da nemamo drugog izlaza nego tražiti zajednička rešenja kroz ovakve razgovore. To me je motivisalo da dođem, bez obzira na neugodnosti koje možete doživeti”.

Zahvalio je predstavnicima srpskog naroda što nisu učestvovali u pregovorima u Neumu i kazao da su time pokazali mudrost.

“Zahvaljujem vam se jer ste dali šansu da se unutar FBiH pokuša naći dogovor pa ste rekli ''šta god da se dogovorimo a ne tiče se RS da ćete ispoštovati'', a s druge strane svesni činjenice da ne možemo dogovoriti, izbegli ste element odgovornosti”, rekao je Čović.

Rekao je da je imperativ očuvati Ustav BiH, prevažan Aneks 4. Dejtona.

"Mislim da je otvaranje pitanja Ustava krajnje rizično za sve odnose u BiH. Očuvati mir u BiH po svaku cenu. Bolje satima i neracionalno pregovarati nego da brojimo žrtve”, rekao je Čović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vuk

02.02.2022 12:54

Bravo, pošteno, ali MIR će se sačuvati ako Amerika i RUŽNA Engleska budu htele?!