KORISTE RAZNE TRIKOVE: Trgovci belim robljem u Rumuniji zavedu devojčice sa Balkana, vode ih u Englesku pa ih teraju na prostituciju
Shutterstock

Koristeći dobro uvežbanu metodu "izigravanja ljubavnika" oni ciljano traže ranjive mlade devojke koje preko razrađene mreže trgovaca odlaze u Englesku i postaju deo surove seks industrije.

Oni vešto koriste rupu u rumunskom pravnom sistemu, prema kom ako devojka svojevoljno ode sa nekim i lično ona ne podnese žalbu, policija to ne može da tretira kao zločin.

Jedna evropska država zabranuje da se radnici zovu van radnog vremena - Alo.rs

Jana Matei, koja u Rumuniji vodi sigurnu kuću u kojoj žive deca koja su bila meta trgovine ljudima, ispričala je za BBC da je ova metoda izigravanja ljubavnka najužasniji način za regrutovanje devojčica.

- Oni dolaze u školska dvorišta i razgovaraju sa njima. Moja 13- godišnja ćerka Danijela se takođe nalazi ovde i ona očajnički pokušava da se vrati svom 52- godišnjem ljubavniku - kaže Jana.

Ona zatim dodaje da njena ćerka kada pobegne policiji kaže "idem kod svog 52- godišnjeg momka i ja ga volim".

Detektiv Kolin Vord iz policije u Velikom Mančesteru, koji vodi specijalizovanu jedinicu koja se bavi modernim ropstvom kaže da oni koji se ne susreću sa ovom pojavom, ne mogu na pravi način da sagledaju razmere ovog problema.

On kaže da je svako potencijalna meta, pa čak i ljudi u našem komšiluku.

- Što je više žrtava nama je teže da ih pronađemo jer mogu da budu bilo gde. Rumunke generalno nemaju mnogo poverenja u policiju. Iskustvo koje imaju sa službenicima u svojoj zemlji je uglavnom jako loše - kaže on, prenosi "Telegraf"

Detektiv kaže da već 14 godina radi sa žrtvama belog roblja i da na ruci jedne ruke može da izbroji koliko je žena reklo da su žrtve i da im je potrebna pomoć.

- Malo slučajeva dospe do suda - rekao je on.

Ministarka za rodnu ravnopravnost Rejčel Meklin rekla je da Britanija ima jedan od najstrožijih zakona kada su u pitanju trgovina ljudima i moderno ropstvo.

- Naše institucije blisko sarađuju da kolegama u inostranstvu, uključujući i Rumuniju, kako bi osigurali da odgovorna lica dođu pred lice pravde - rekla je Meklin.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading