GDE STE NAŠLI 100.00 NAŠIH VOJNIKA? Ruski ambasador u UN osuo paljbu po Zapadu!
Foto: Printscreen

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja primetio je da su SAD u svom predlogu o sazivu sednice ukazali da „smatraju da je raspoređivanje ruskih trupa na ruskoj teritoriji pretnja međunarodnom miru i bezbednosti“. Ruski diplomata je to nazvao mešanjem u unutrašnje stvari Rusije.

-Ovo nije samo neprihvatljivo mešanje u unutrašnje stvari naše države, već i pokušaj da se međunarodna zajednica dovede u zabludu oko pravog stanja stvari u regionu, kao i o uzrocima trenutne globalne napetosti, rekao je stalni predstavnik Ruske Federacije.

Nebenzja je saopštio da se Rusija ne plaši da razgovara na ovu temu, ali mu nije jasno šta je zadatak ove sednice. On je odbacio tvrdnje da se na rusko-ukrajinskoj grancii nalazi 100.000 vojnika.

-Želeo bih da postavim pitanje, ne samo našim američkim kolegama, već i onima koji su to pomenuli: odakle ta cifra od 100.000 vojnika koji se nalaze, kako tvrdite, na rusko-ukrajinskoj granici? Mi nikad tu cifru nismo nazvali niti potvrdili, rekao je Nebenzja.

Ruska vojska se nalazi tamo gde treba da se nalazi, a ne na ukrajinskoj granici, istakao je diplomata.

-Zapad ne navodi nikakve dokaze o namerama Rusije oko Ukrajine i sam diže tenzije, dodao je on, naglasivši da je ovo još jedan pokušaj da se zabije klin između Moskve i Kijeva.

Plan Zapada je, po njegovim rečima, da se ne dozvoli bratski suživot Rusije i Ukrajine radi slabljenja Moskve. Kako je naveo, Rusija i Ukraina bi živeli u duhu dobrosusedstva i saradnje, da se Zapad nije umešao 2014. godine.

Upozorenje Ukrajini

Nebenzja je upozorio Ukrajinu: sabotaža Minskog sporazuma može se loše završiti – Ukrajina sama sebe može uništiti. Po njegovim rečima, ukrajinska kriza ima samo jednu dimenziju – unutrašnju.

-Situacija se može ispraviti samo kroz realizaciju Minskog sporazuma od strane Kijeva, koji predviđa direktan dijalog sa Donjeckom i Luganskom, rekao je Nebenzja.

Međutim, on nije isključio provokaciju Ukrajinske strane protiv DNR i LNR.

Predstavnik Ukrajine pri UN saopštio je da Kijev ne planira vojnu ofanzivu u Donbasu ili na Krim. Kako je istakao, mirno rešenje konflikta nema alternativu. U vezi s tim, on je izrazio spremnost Ukrajine za dijalog sa Rusijom, za direktan dijalog i to na najvišem nivou.

SAD i Britanija po starom, Kina na strani Rusije

Predstavnica SAD Linda Tomas Grinfild izrazila je nadu da će Rusija izabrati diplomatiju u situaciji oko Ukrajini. Po njenim rečima, Rusija je poslala u Belorusiju 5.000 vojnika, balističke rakete, specijalne jedinice i snage PVO.

-Mi tražimo put mira, put dijaloga. Ne želimo konfrontaciju. Međutim, bićemo odlučni, brzi i jedinstveni, ako Rusija ponovo izvrši invaziju na Ukrajinu, upozorila je diplomata iz SAD.

Velika Britanija je takođe pozvala Moskvu na deeskalaciju situacije oko Ukrajine.

Kina, kao i Rusija bila je protiv održavanja sednice SB UN o situaciji u Ukrajini. Predstavnik Pekinga Džang Jun smatra da je potrebna "mirna diplomatija" i pozvao na realizaciju Minskih sporazuma.

Poslednjih meseci zapadne zemlje optužuju Rusiju da planira invaziju na Ukrajinu, zbog čega je nagomilala snage duž granice sa tom zemljom. U Rusiju su nebrojeno puta odlučno demantovali te optužbe, ističući da se radi o neosnovanim tvrdnjama koje se koriste kao povod za dalje približavanje NATO ruskim granicama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading