OVAKO POČINJE TREĆI SVETSKI RAT Ambasador Kine direktno upozorio - nastavite tako, i vojni sukob sa Amerikom je NEMINOVAN
EPA

"Ako tajvanske vlasti, ohrabrene Sjedinjenim Državama, nastave da idu putem ka nezavisnosti, to će najverovatnije uključiti Kinu i Sjedinjene Države, dve velike zemlje, u vojni sukob“, rekao je Ćin.

Pitanje Tajvana je "najveća sporna situacija između Kine i Sjedinjenih Država“, rekao je on. 

Bila je to neobično direktna izjava o SAD i Tajvanu. Posmatrači kažu da Kina obično govori opštijim terminima, kao što je tvrdnja da se SAD "igraju vatrom“. 

RUSIJA I KINA STALE U ZAJEDNIČKI BLOK Udruženi u borbi protiv Amerike

Iako su američke oči možda usredsređene hiljadama milja daleko na pretnju koja se nadvila nad Ukrajimom, američki zvaničnici i analitičari su izrazili sve veću zabrinutost po pitanju sposobnosti Tajvana da se odbrani. 

Ove nedelje, 39 kineskih vojnih aviona letelo je u blizini Tajvana, što je poslednja od nekoliko takvih demonstracija sile. Rašireno je verovanje da će SAD braniti Tajvan u slučaju rata, iako nijedan formalni ugovor to ne zahteva.

Ambasador Kin je u nedavno govorio o Tajvanu u svojoj zvaničnoj rezidenciji. On je diplomata veteran koji je ranije služio kao šef protokola za spoljne poslove kineskog predsednika Si Đinpinga. Ćin je u Vašington stigao prošle godine.

UNIŠTEN NEVIDLJIVI AVION F-35C! Amerika i Kina započele žestoku borbu u Južnom kineskom moru

Kina ima niz taktika koje bi mogla usvojiti, kažu vojni stručnjaci. Svi oni nose rizik za predsednika Si Đinpinga i njegovu vladajuću Komunističku partiju. Oni takođe predstavljaju različite izazove za Tajvan i za Sjedinjene Države i njihove saveznike, pre svega Japan.

Sijeve opcije uključuju zauzimanje okolnih ostrva Tajvana, blokade ili potpunu invaziju. Neki tajvanski vojni stručnjaci kažu da bi sledeći korak Pekinga mogao biti zauzimanje slabo branjenih i udaljenih ostrva Pratas na severu Južnog kineskog mora. Bilo koji od ovih poteza mogao bi se izmaći kontroli, što bi pokrenulo rat između Kine i Amerike oko Tajvana.

Američki portal "Biznis insajder" naveo je Tajvan kao jednu od pet opasnih zona u kojima bi mogao da počne globalni sukob ili Treći svetski rat. "Rat bi mogao da počne na nekoliko različitih načina. Kina bi mogla da pokrene napad "Grom iz vedra neba", koji bi američke i tajvanske snage uhvatio nespremne", navedeno je u analizi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading