SAMO PUTIN SPASAVA NEMCE OD AMERA Dobri odnosi sa Rusijom pametniji od potčinjavanja Vašingtonu
Tanjug/ AP

Grupa od 40 bivših poslanika Bundestaga, penzionisanih generala i diplomata potpisala je pismo „U ime politike bezbednosti Nemačke u službi mira”, u kom se Nemačka i Evropa pozivaju da sukobe s Rusijom zamene dijalogom na obostranu korist.

- Oštrinu sukoba između NATO i Rusije, koji je trenutno koncentrisan oko ukrajinskog konflikta, moguće je smanjiti samo bezbednosnim garancijama za sve uključene države i izgradnjom poverenja između NATO i njegovih partnera, Ukrajine i Rusije i svih drugih evropskih država - navodi se, između ostalog, u tom pismu.

Putin donosi konačnu odluku! - Alo.rs

Potpisnici su podsetili da su 1990. uveravanja o širenju NATO na istok bila deo opšteg sporazuma o okončanju Hladnog rata, ali da je to obećanje pogaženo, što je i dovelo do sadašnje situacije.

Navodi se i da bi Nemačka, s obzirom na njen geostrateški položaj i vojno-političku ulogu u EU i NATO, mogla da bude odlučujući faktor ne samo za rasplamsavanje već i za smirivanje ratnih strasti.

- Zapadna politika konfrontacije sa Rusijom pre odgovara interesima i želji SAD da Zapadnu Evropu drže pod kontrolom, a ne nemačkim i evropskim interesima. Zato od nove vlade zahtevamo da se okrene stubovima mirovne politike Vilija Branta i Egona Bara. Bezbednost Nemačke i EU moguća je samo u saradnji sa Rusijom - upozorili su potpisnici pisma.

SAD šuruju s ukrajinskim neonacistima!

Ukrajinski neonacisti dobili su od SAD odrešene ruke da rade šta god im se prohte na istoku te zemlje, saopštila je Ambasada Rusije u SAD.

Kako se navodi, SAD kontinuirano rade na izgradnji te paravojske, ignorišući činjenicu kome zapravo pomažu.

- SAD su svesne da će njihovo oružje završiti u rukama terorista u Ukrajini. Uz političku i materijalnu podršku Vašingtona, neonacisti su dobili odrešene ruke da provociraju i izvode vojne akcije u Donbasu - navodi se u saopštenju ruske ambasade.

- Predložili smo uspostavljanje vojnih predstavništava između Rusije i NATO kako bi se obezbedila transparentnost i smanjili rizici, ali i otvaranje hitne direktne linije za rešavanje urgentnih situacija ukoliko se budu dogodile. Spremni smo da saslušamo šta zabrinjava Rusiju, ali želimo da utvrdimo kako da se ojačaju fundamentalni principi evropske bezbednosti iza kojih svi stojimo - rekao je Stoltenberg.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je konstatovao da se u tom odgovoru ne pominje najvažnije pitanje.

- Nema pozitivne reakcije na glavno pitanje u tom dokumentu, a to je naš jasan stav o neprihvatljivosti daljeg širenja NATO na istok i razmeštanja ofanzivnog naoružanja koje bi moglo da ugrozi teritoriju Ruske Federacije - rekao je Lavrov.

PUTINOV GAMBIT! Neverovatna pobeda Rusije u velikoj igri oko Severnog toka 2, Ukrajine i širenja NATO na istok - Alo.rs

A da se iza svih ovih konfrontacija nalazi energetika, odnosno da je povod Severni tok 2, dokazao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, koji je izjavio je da gasovod između Rusije i Nemačke neće napredovati ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, što je dokaz da su potpisnici pisma s početka ovog teksta u pravu kada su apelovali na zvanični Berlin i Evropu da se što pre iskobelja iz američkog stiska.

Putin je odao poštu žrtvama opsade Lenjingrada

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je juče Piskarevsko memorijalno groblje u Sankt Peterburgu i odao počast stanovnicima i braniocima Lenjingrada, žrtvama nacističke opsade koja je okončana na jučerašnji dan pre 78 godina.

Putin je položio cveće na zajedničku grobnicu u kojoj je sahranjen i njegov brat, koji je umro kao dete tokom blokade.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading